BTK açıklık getirdi: Bir pasaporta 2 IMEI kaydı yapılabilir mi?

Senenin son günleri yaklaştıkça yurtdışından telefon getirenler bir sorunun cevabını çok merak ediyor: 1 pasaporta 2 cihaz ya da IMEI kaydı yapılabilir mi?
BTK açıklık getirdi: Bir pasaporta 2 IMEI kaydı yapılabilir mi?

Yurt dışından telefon getirerek kullanmak isteyenler için Türkiye'de IMEI kayıt işlemleri büyük bir önem taşıyor. Ancak, bazı kullanıcılar, tek bir pasaportla iki telefon kaydedilip kaydedilemeyeceğini merak ediyor. Yılın son günlerinde, IMEI kayıt ücretlerinin artmasıyla birlikte, "Bir pasaporta 2 IMEI kaydedilir mi?" ve "Tek bir IMEI ile iki telefon açtırılabilir mi?" gibi sorular gündeme geldi.

IMEI KAYIT ÜCRETLERİ VE SÜREÇ HAKKINDA BİLGİLER

2024 yılı boyunca, yurt dışından telefon getirenler için IMEI kayıt ücreti 30 bin TL civarındaydı, ancak birkaç gün içinde bu ücretin 45 bin TL'ye çıkması bekleniyor. Yurt dışından getirilen telefonlar, 120 gün boyunca IMEI kaydı yapılmadan kullanılabiliyor. Ancak bu sürenin sonunda, kayıt edilmemiş cihazlar iletişime kapanıyor. Yurt dışından telefon getiren vatandaşlar, maliyetlerini en aza indirgemek için çeşitli yollar ararken, bir pasaportla iki telefon kaydedilmesi de en çok merak edilen konulardan biri haline geldi.

TEK PASAPORTA 2 TELEFON KAYDEDİLMESİ YASAL MI?

BTK'nın (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) resmi internet sitesinde yer alan açıklamalara göre, yurt dışından birden fazla cihaz getiren kullanıcılar, IMEI kayıt işlemi için yalnızca bir cihaz kaydettirebilirler. 15 Mayıs 2019 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, bir pasaporta sadece 3 yıl içinde bir adet cihaz kaydedilebilir. Yani, bir pasaporta iki cihaz kaydedilmesi, yasalara aykırıdır ve bu durumda çeşitli cezalarla karşılaşılabilir.

Kaynak:Uşak Haber