Gramofonu Kim İcat Etti?

Gramofonu Kim İcat Etti?
GİRİŞ

Gramofon Alman bilim insanı Emile Berliner aracılığı ile icat edilmiştir. Patentini alma serüveni 8 Kasım 1887 tarihinde gerçekleşmiştir.

İcat edildiğinde ses ve müzik kaydı alabilmek ya da bunları dinleyebilmek mümkün hale gelmiştir. Gramofonun üretiminde kullanılan parçalar bir diyafram alanı bir de Fonograf iğnedir. İcadın ortaya çıkışından önce telefonun mucidi olan Graham Bell 1885 yılında balmumunu kullanarak ses kaydı oluşturabilmek için Grafofonu icat etmiştir. Bu gelişmenin ardından Grafofonu daha ileri seviyeye taşıyabilmek için Emile Berliner balmumu aracılığı ile plakları icat ederek Gramofonun muciti olmuştur.

Gramofon’un Kelime Anlamı Nedir?

Gramofon kelime anlamı olarak eski Yunancada ses ve yazmak kelimelerinin birleşmesiyle oluşur. Yunancada “fone” ses demektir. “Grammein” yazmak demektir. Alman göçmen olan Berliner patentini aldıktan sonra silindirler yerine düz disk ve kayıtlar ile süreci bir üst basamağı taşımıştır. Gramofon yapısı üzerinde yuvarlak ince bir taş plak ve fonograf silindir ile çalışır. Üzerindeki bu Fonografı ilk icat eden kişi ise Thomas Alva Edison'dur. Bu tasarım ile ilk müzik çalar kutusunu da icat etmiştir.

Gramofon Nasıl Çalışır?

Gramofonun üzerindeki iğne plak üzerinde döndüğü müddetçe oyukların girinti ve çıkıntı alanlarına denk gelerek titreşim salgılıyor. İğnenin bağlı olduğu diyaframa bu ses yansıyarak titreşimler diyafram ve ses kutusu aracılığı ile dışarıya aktarılabiliyor. 1877 yılında Edison aracılığı ile icat edilen Fonografın bir üst seviyeye getirilmiş hali olarak düşünülebilir.

Gramafon Türkiye’ye Nasıl Gelmiştir?

Gramofonun ilk kez Türkiye'ye gelişi ise 1907 ile 1908 yılları arasında bulur. Fonograf ise ilk kez 1895 yılında İstanbul'da kullanılabilmiştir. Gramofonun öncesinde Ordu bandosu Karagöz sanatçıları tanburi Cemil Bey aracılığı ile eserlerini kaydedebilmişlerdir. Gramofonun ilk gelişi İstanbul'da ilk plaka kaydının yapıldığı 1900 yılını kapsayan dönemi içeriyor. Bu dönemde plaklara taş plak adı verilmiştir. Bunun nedeni gramofonun kullanımının arttırılmasını sağlayabilmek için şehir merkezlerine yönelik duyulan ilgi olmuştur. İstanbul'un da içinde bulunduğu Paris, Atina, Londra, Berlin, Kahire, Madrid ve Moskova gibi sanatsal gelişkinliği bulunan ülkelere gönderilmiştir.

Türkiyede İlk kayıt ve Plakçılık Tarihi Nasıl Başlamıştır?

Türkiye'deki ilk kayıt Osmanlı imparatorluğu'nun geliştiği dönemlerde daha çok fasıllar, türküler ya da marşların söylenmesi ve kaydedilmesi ile oluşmuştur. 1904 yılında İstanbul'da Blumenthal ailesi plakçılık ile uğraşmaya başlamış Türkiye'de temsilcilik açmıştır. 1912 yılında ise ilk plak fabrikası kurulmuştur. İlk stüdyo faaliyetleri de yine bu dönemde gerçekleşmiştir. Firma Orfeon Record adı ile faaliyetlerini başlatmıştır.

KAYNAK: UŞAK HABER