Steteskopu Kim İcat Etti?

Steteskop Fransız doktor Rene Laennec tarafından icat edilmiştir. Fransız doktor tarafından bulunduktan sonra aktif olarak da kullanılmıştır.
Steteskopu Kim İcat Etti?

İlk deneyler ise kağıt bir rulo ile yapılmıştır. Rene çalışmasını 2 yıl boyunca sürdürmüş bugünkü haline evrilebilen ilk kullanışlı Steteskop bulunmuştur. İlk tasarım aşamasından sonra cihazın patentine de sahip olmuştur.

İlk Steteskop Hangi Tarihte Bulunmuştur?

Ünlü hekim Rene ilk kez steteskopu bulduğunda tarih 1816 yılını gösteriyordu. 1781 doğumlu olan Rene Fransız bir hekimdir. Steteskopun icadından önce ahşap ve silindir borular sayesinde tedavi metodu kullanılmaktaydı. Fakat İlk gelişim süreci icadın ortaya çıkması ile kat edilebilmişti. Tıbbi alanda kullanılan bu cihaz diyafram, kulaklık ve tüp alanı ile 3 farklı parçadan bir araya gelir. Vücudun kan basıncını ölçebilmek için kullanılır. Tecrübe gerektirir. Kulağa gelen sesin karşılığını anlayabilmek için kişinin belirli eğitimlerden geçmesi gerekir.

İlk Steteskop Hangi Amaçla Kullanılmıştı?

Steteskop tıpta hastanın kalbi, nabzı ve göğsünü dinlemekte kullanılır. Steteskop kelime anlamı olarak Yunancadan günümüze çevrilmiştir. “Stetos” göğüs “Skopein” ise bakmak anlamına gelmektedir. Bu iki kelimenin birleşiminden oluşur. Bu aletin icat edilmesiyle beraber kalbin seslerini net olarak ayrıştırabilme daha kolay hale geldi.1816 yılında icat edildikten sonra tıpta hekimler tarafından aktif olarak kullanılmaya başlanmıştır. İlk elektronik Stetoskop 1961 yılında Amplivex tarafından icat edilmiştir. Son hali gündelik hayatta kullanılabilir bir boyutta tasarlanmıştır. Ancak çok fazla yaygınlaşamamıştır. Bunun nedeni fazla teknolojik olması ve bundan kaynaklı olarak da pahalı olmasıdır.

Steteskop Hangi Malzemeden Oluşmuştur?

Steteskopta Alüminyum bir malzemeden üretilmiştir. 20. yüzyılın başlarında Avrupa'da yayılım göstermeye başlamıştır. Sağlık Ocakları başta olmak üzere hastaneler ve kliniklerde aktif olarak kullanılmaktadır. Göğüs ile kalbin sesini dinleyebilmek için kullanılan bu cihaz mide ve bağırsak seslerini duyabilmek için de kullanılmaktadır. Günümüzde özellikle bağırsak ve kalp hastalıklarına, akciğerlerin solunum grafiğinin nabzın ölçülmesini ve midede oluşan seslerin tespit edilebilmesine yönelik çoğu rahatsızlığın tedavi sürecine yönelik tanı konabilmesi için kullanılır. Yıl 1852'yi gösterdiğinde klasik steteskoplar yerine çift kulaklıklı olanlar icat edilmişti. Bu tarihten sonra çok fazla gelişim fark edilememişti. Günümüze yaklaştıkça elektronik olanları üretilse de süreçte pahalı olduğu için hekimler tarafından pek kabul görememişti.

Kaynak:Uşak Haber