Telsizi Kim İcat Etti?

Telsizi Kim İcat Etti?
GİRİŞ

Telsiz sistemini İtalyan mucit ve aynı zamanda elektrik mühendisliği olan Guglielmo Marconi tarafından icat edilmiştir.

Günümüze Marconi yasası olarak da geçen telgraf sistemi özellikle telsiz telgrafın gelişebilmesinde yaptığı çalışmalarla ön plana çıkmıştır. 1937 yılında dünyaya gelen İtalyan mucit günümüzde telefonların gelişimine de büyük katkı sunmuştur. Marconi sadece telsiz telefonun icadına değil radyonun da gelişiminde önemli bir katkı sunmuştur. Bir yıldan fazla bir çalışma ile en başarılı telsiz bağlantısını ortaya çıkarabilmiştir.

Marconi Telsizi Nerede ve Hangi Yılda İcat Etmiştir?

Guglielmo Marconi telsizi İtalya'nın Bologna şehrinde icat etmiştir. Telsizin icadı üzerine ilk denemelerini ise 1894 yılında gerçekleştirmiştir. İlk denemeleri gerçekleştirdiği yer ise villa Griffonedir. Yaptığı bu ilk deneyleri halka açık bir şekilde sunması ise 1895 yılını bulur.

Telsizin Türkiye’ye Gelişi Ne Zaman Olmuştur?

Telsizin icadından sonra Türkiye'ye gelişinde de farklı bir hikaye bulunur. Antalya'da bulunan Kaş ilçesinde Kilikya birliği'nin başkenti olan Patara'da ilk kez iletişim kurma noktasında kullanılmıştır. Osmanlı Devleti zamanına denk gelen bu süreç 1906 yıllarını bulur. Osmanlı'nın Afrika'da topraklar ile iletişime geçebilmesi için ilk telsiz telgraf istasyonu kurulması kararı alınmıştır.

Telsizin Zamanla Gelişimi Nasıl Olmuştur?

Marconi icadını 1896 yılında ortaya koyduğunda radyo ışınlarının çalışma prensibi üzerinden bir deney uygulamıştır. Radyo ışınlarının varlığını ilk kanıtlayan isim olan Heinrich Hertz bir telefon vericisi almış ve alıcı ile anten telleri ve elektromanyetik dalga içinde bir gösterge alanı tasarlamıştır. İlerleyen yıllarda haberleşmede bir veri alacağı aracı olarak kullanılmıştır. Herhangi bir kabloya ihtiyaç duymadan insanlar radyo sinyallerini iletimi sağlayarak iletişim kurabilmişlerdir. Radyo yayınından farklı olarak yayını yapma ve yayma kapasitesi de bulunur.

Telsizin Gelişimine Kimler, Nasıl Katkı Sağlamıştır?

Telsizin gelişim sürecinde daha çok tasarımsal olarak değişiklik yapılması 2. Dünya Savaşı dönemini bulur. Bu dönemde Erich Zepler adı verilen Alman ve Yahudi mühendis günümüzdeki son tasarımının şekil alabilmesine katkı sunmuştur. Ülke içerisinde telsizlerin sorunsuz bir şekilde kullanabilmesi için frekans aralığının belirlenmesi gerekir. Bunu yapan belirli kurumlar bulunur. Türkiye'de bu kuruma Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu adı verilir. Günümüzde herhangi bir bilgi vermeden haberleşme aracı olarak telsizlerin ruhsatsız bir şekilde kullanılması cezai yaptırımları içerir. Haberleşmede güveni sağlayabilmek ve kaliteyi artırabilmek amacıyla bu uygulama yapılmaktadır. Bu sebeple Türkiye'de telsiz kullanmak isteyen bir kişinin ehliyet alması gerekir. Yeni Telsiz Kanunu ile KMT yönetmeliği göz önünde bulundurularak belirli bir ehliyet ya da ruhsat gerekmektedir.

KAYNAK: UŞAK HABER