Tarhana Festivali'nde yağlı güreş heyecanı

Uşak Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası 2. Tarhana Festivali etkinlikleri kapsamında, 1. Uşak Yağlı Güreş Müsabakaları yoğun ilgiyle gerçekleştirildi.
Tarhana Festivali'nde yağlı güreş heyecanı

Yeşil Karaağaç Mesire Alanı’nda organize edilen etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ata sporumuzun geleneklerine uygun şekilde gerçekleştirilen açılış duasının ardından müsabakalar start aldı.

Davul-zurna ekibi ezgileriyle organizasyona renk katarken, meydan ve kule hakemliği görevini ise eski başpehlivanlar üstlendi.

Tarihi Kırkpınar başpehlivanları İsmail Balaban, Yusuf Can Zeybek, Mustafa Taş ve Osman Aynur başta olmak üzere; Antalya, Denizli, Manisa ve birçok farklı ilden gelen toplam 250 pehlivan er meydanında kıyasıya mücadele etti. Organizasyon kapsamında; 16 başpehlivan, 16 başaltı pehlivanı ve farklı boy kategorilerindeki birçok güreşçi ter döktü.

usak-yagli-gures-1.jpeg

Minik-1, Minik-2, Teşvik-1, Teşvik-2, Tozkoparan, Ayak Boyu, Deste Küçük Boy, Orta Boy, Büyük Boy, Küçük Orta Küçük Boy, Küçük Orta Büyük Boy, Büyük Orta, Başaltı ve Başpehlivan kategorilerinde yapılan müsabakalarda güreşçiler, yağlı bedenleriyle rakiplerini sırt üstü düşürmek için kıyasıya mücadele etti. Zaman zaman dakikalar süren müsabakalar, izleyicilerden büyük alkış aldı.

Müsabakaları Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım, protokol üyeleri ve alanı dolduran yüzlerce güreşsever heyecanla takip etti. Başkan Yalım, ata sporu yağlı güreşin gelecek nesillere aktarılması adına bu tür organizasyonların önemine dikkat çekerek, müsabakaların Uşak’ta geleneksel hale getirileceğini ifade etti.

Günün sonunda, Başpehlivanlık kategorisinde İsmail Balaban şampiyonluğa ulaşırken, dereceye giren tüm sporcular ödüllerini protokol üyelerinden aldı.

usak-yagli-gures-2.jpeg

“ATA SPORUMUZU YAŞATMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Güreşe gösterilen yoğun ilgiden memnuniyet duyduğunu belirten Başkan Yalım, yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

“Uşak, ilklerin şehridir. Burası, Atatürk’ün ‘Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!’ diyerek tarih yazdığı, Yunan komutanını esir aldığı topraklardır. Türkiye’nin ilk şeker fabrikasının kurulduğu, ilk elektriğin verildiği, ilk voleybol maçının oynandığı şehirdir Uşak. Daha saymakla bitiremeyeceğimiz birçok ilke ev sahipliği yapmış bu şehri, kültürü ve tarihiyle yaşatmaya devam edeceğiz.”

Başkan Yalım, Uşak’ın iki önemli ata sporu olan cirit ve güreşe vurgu yaparak konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sivaslı ilçemizde, Bozkuş köyümüzde, Eşme’de yıllar önce düzenlenen ata sporlarımızı hepimiz hatırlarız. Şimdi bu geleneği yeniden canlandırmak için çalışıyoruz. Bu kapsamda 250 sporcumuz bugün er meydanında mücadele etti. Tüm sporcularımıza, hocalarımıza ve federasyon yetkililerimize teşekkür ediyorum. Bu organizasyonları sürdüreceğiz. Çünkü biz atasporumuzu yaşatmak zorundayız.”

usak-yagli-gures-3.jpeg

“Biz bu mücadeleyi verirken yalnız olmadığımızı biliyoruz. Destekleriyle yanımızda olan Sarar Battaniye Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Metin Çekçek’e ve yurt dışından desteğini esirgemeyen UÇEZ Lojistik Şirketi sahibi Sayın Ali Uçmaz’a huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu organizasyonda rakamların bir önemi yok. Ağalarımızın katkılarını kendi gönüllerinden geldiği şekilde takdir ediyoruz. Tüm Uşaklı hemşehrilerim adına her iki ağamıza da şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Başkan Yalım, konuşmasının sonunda katkı sunan tüm kişi ve kurumlara teşekkür ederek, geleneksel hale getirilmesi planlanan yağlı güreş müsabakalarının gelecek yıllarda daha büyük bir coşkuyla gerçekleştirileceğini ifade etti.