Dünyanın en büyük yeraltı şehri! Gizemli tarihi sizi şaşırtacak! Kapadokya’ya gidenler mutlaka Derinkuyu’yu görmeli!

Dünyanın en büyük yeraltı şehri! Gizemli tarihi sizi şaşırtacak! Kapadokya’ya gidenler mutlaka Derinkuyu’yu görmeli!
GİRİŞ

Türkiye’nin kültürel zenginliklerinden biri olan ve az bilinen Derinkuyu Yeraltı Şehri görenleri hayrete düşürüyor. Kapadokya’ya gidecekseniz burayı mutlaka ziyaret edin. Peki, Derinkuyu Yeraltı Şehri nerede, nasıl gidilir? Derinkuyu tarihi nedir?

‘’Güzel atlar diyarı’’ ya da diğer adıyla Kapadokya, hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle Türkiye’nin en özel turizm alanları arasında yer alıyor. Kapadokya denince akla ilk olarak peribacaları ve balon turu gelse de yerin üstü kadar yerin altında da muhteşem bir güzellik bulunuyor.

Dünyanın en büyük yeraltı şehri olma unvanına sahip Kapadokya’daki Derinkuyu Yeraltı Şehri, gizemli tarihiyle de görenleri hayrete düşürüyor. Eski adıyla Elengubu, Nevşehir – Niğde karayolu üzerinde ve Nevşehir’e yakın bir mesafede bulunuyor.

50 BİN KİŞİNİN YAŞAYABİLDİĞİ DÜŞÜNÜLÜYOR!

Kapadokya’nın meşhur peribacalarından yaklaşık olarak 85 metre kadar yerin altında Derinkuyu Yeraltı Şehri bulunuyor. Binlerce yıl kullanılan bu antik kentin 50 bin kişiyi aylarca barındıracak kapasitede odluğu ifade ediliyor.

DÜNYANIN EN BÜYÜK YERALTI ŞEHRİ!

Tesadüf eseri bulunan ve Asur Kolonilerinin de izlerini taşıyan Derinkuyu Yerlaltı Şehri, 2. yüzyılda Roma zulmünden kaçan ve Mezopotamya üzerinden Kayseri ve oradan da Kapadokya’ya gelen ilk Hristiyanların yaşadığı tahmin ediliyor.

1830’lara kadar Kapadokya Derinkuyu bölgesinde bir yerleşim olmadığı aktarılıyor. 1963 yılında ise şans eseri bulunan yeraltı şehri sadece 4 yıl sonra ziyaret açılmıştır. 60 – 70 km derinlerindeki 52 içme suyu kuyusundan adını alıyor. Toplamda 4 km’lik alanın sadece 2,5 km’si ve 8 katı temizlenip ziyarete açıldı. Tüm katların derinliğinin ise 85 metreyi bulacağı ve kat sayısının da 12- 13’e kadar çıkabileceği tahmin ediliyor.

DERİNKUYU YERLALTI ŞEHRİ NEREDE, NASIL GİDİLİR?

Dünyanın en büyük yeraltı şehri olma özelliği taşıyan Derinkuyu Yeraltı Şehri, Nevşehir – Niğde karayolu üzerinde ve Nevşehir’e 30 km uzaklıkta yer alan Derinkuyu ilçesinde yer alıyor. Kesin tarihi bilinmeyen yeraltı şehrinin Protohitit, Hitit, Roma ve Bizans döneminde kullanıldığı düşünülüyor. Eşsiz mimarisi ve gizemli tarihi ise bir hayli dikkat çekiyor.

KAYNAK: UŞAK HABER