BES katılımcılarına kredi fırsatı! Bankalardan kredi almak artık çok kolay…

BES katılımcılarına kredi fırsatı! Bankalardan kredi almak artık çok kolay…
GİRİŞ

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) yeni bir dönem başladı. Yeni yapılan düzenleme ile BES birikimleri teminat olarak gösterilebilecek. İşte yapılan yeniliğin getirdikleri

BES katılımcıları, birikimlerini bankalara teminat göstererek kredi alabilecek. Bu uygulama, 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girdi. Bu şekilde BES katılımcıları, uygun faiz ve şartlarda kredi kullanma imkanına kavuştu.

Bu son düzenlemeden sonra BES kullanılarak kredi başvurusunun nasıl yapılacağı merak konusu oldu. Biz de tüm detayları sizin için araştırdık. İşte Bireysel Emeklilik Sözleşmesi’ni teminat olarak göstererek kredi başvurusu yapma yöntemi ve konunun diğer detayları.

2023/02/21/para-5.jpg

BES’LE KREDİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

BES katılımcısı, bankaya kredi başvurusunda bulunmak istediğinde, BES sözleşmesini alacağın devri sözleşmesi ile bankaya devredebilir. Devretmek istediği tutar, devlet katkısı hariç birikiminin tamamı veya bir kısmı olabilir. Banka, kredi için gerekli olan alacağın devri tutarını Emeklilik Gözetim Merkezi’nden (EGM) öğrenecek.

EGM, bankaya kredi tahsisine ilişkin veri ve bilgileri verecek. Katılımcı, krediyi aldığında, devredilen tutar emeklilik şirketi tarafından alacağın devri fonuna aktarılacak.

2023/02/21/para.jpg

KREDİ SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

BES katılımcısı, kredi borcunu iki ay üst üste ödemezse, banka 30 gün süre tanıyacak. Bu sürede de ödeme yapılmazsa, banka alacağın devri fonundan kalan borcu tahsil edecek. Katılımcı ölürse, banka kredi borcunu emeklilik şirketinden isteyecek ve borç alacağın devri fonundan ödenecek. BES katılımcısı, tek bir bankadan kredi almak için Bireysel Emeklilik Sözleşmesi’ni teminat gösterebilir.

İşveren grup emeklilik sözleşmeleri bu uygulamaya dahil değildir. BES katılımcısı, birden fazla BES sözleşmesini bankaya teminat olarak sunabilir. BES sözleşmesi bankaya teminat gösterildiğinde, BES sözleşmesi iptal olmaz. Birikim başka bir BES şirketine taşınamaz.

KAYNAK: UŞAK HABER