1 Yaş Uyku Eğitimi Nasıl Verilir?

1 Yaş Uyku Eğitimi Nasıl Verilir?
GİRİŞ

1 yaş uyku eğitimi vermek için sabırlı olmak çok önemlidir. Uyku 1 yaşındaki çocuklar için oldukça önemli bir unsurdur.

Bu yaşlarda olan çocuğun yeterli uyku alması gereklidir. 1 yaşındaki çocuğun uyku düzeni olması gereklidir. 1 yaşındaki çocuğa uyku eğitimi vermek için yapmanız gerekenler:

  • Bebeğe uyku eğitimi vermek için öncelikle sabırlı ve sakin olmanız gereklidir. Çünkü Bebeğe uyku eğitimi vermek uzun bir zaman sürebilir.
  • Uyku eğitiminde hemen keskin bir geçiş yapmayın. Uykuya alıştırmak için yavaş bir şekilde hareket edin.
  • 1 yaşındaki çocuğunuzla yakın olun. Uyku eğitimi verirken onun yanında olduğunuzu hissettirin.
  • Uyku eğitimi verirken çocuğu yatırmadan önce ılık bir duş ve masaj yapın. Ilık bir duş çocuğu rahatlatır ve kolay uyumasını sağlar.
  • Çocuğunuzu yatağa yatırınca ağlıyorsa kucağınıza alın ve sakinleştirmeye çalışın.

1 Yaş Çocukta Uyku Eğitimine Ne Engel Olur?

1 yaş uyku eğitimine engel durumlar vardır. Çocuğunuza uyku eğitimi vermeden önce bazı rahatsızlıkları varsa uyku eğitimine başlamadan önce doktora başvurmanız gereklidir. Uyku eğitimini engelleyen rahatsızlıklar:

  • Burunda tıkanıklık
  • Nefes almada zorluk
  • Reflü
  • Büyüme atağı olması
  • Kolik hastalığı
  • Aşı günü
  • Diş çıkarma

Çocuklara uyku eğitimi verirken çocuğun rahatsız olduğu durumlar olup olmadığı kontrol edilmelidir. Burun tıkanıklığı, nefes almada zorluk ve kolik gibi rahatsızlıklar uyku eğitimine engeldir. Bu tür şikayetlerin olması halinde çocuğun tedavi görmesi gereklidir. Burun tıkanıklığı, kolik hastalığı olan çocuklara uyku eğitimi verilmez. Çünkü çocuk rahatsızlığı nedeniyle uyku eğitimine odaklanamaz. Diş çıkarma ve aşı günü gibi dönemlerde uyku eğitimi açısından önemlidir.

1 Yaş Çocuk Uyku Eğitiminde Uyku Öncesi Rutin Nasıl Olmalıdır?

1 yaş uyku öncesi rutin çok önemlidir. 1 yaşındaki çocuğa uyku eğitimi verilirken uyku öncesi yapılan rutinlerde çok önemlidir. Uyku öncesi yapılacak rutin ile çocuğunuza uyku vaktinin geldiğini haber verebilirsiniz. Uyku öncesi yapacağınız rutin ile çocuğunuzu uykuya alıştırabilirsiniz. Uyku öncesi yapılan rutinin temel amacı çocuğu sakinleştirmek ve uykuya hazırlamaktır. Çocuklar enerjik bir yapıya sahiptir. Bu nedenden ötürü kolay şekilde uyuyamazlar. Uyku öncesi rutin ile çocuğun kolay şekilde uykuya dalmasını sağlayabilirsiniz. Uyku öncesi rutinde çocuğunuzu yatırabilir ve perdeleri çekerek uykuya dalmasını sağlayabilirsiniz. Ninni söyleyerek de uykusunun gelmesini sağlayabilirsiniz. Böylelikle çocuk daha sakin olur ve rahatlar.

1 Yaş Çocuk İçin Uyku Ortamı Nasıl Olmalıdır?

1 yaş çocuk için uyku ortamı çocuğun kolay uyuyabilmesi için önemlidir. Çocuğun odası uyku ortamına uygun olmalıdır. Uyku ortamına uygun olmadan odada çocuğun dikkati dağılır ve uyuyamaz. Odanın sıcaklığı 20 veya 21 derecede olmalıdır. Hava soğuk ise çocuğunuzun üşütmeyecek şekilde yorgan kullanması gereklidir. Sıcak havada ise hafif bir örtü kullanılabilir. Gündüz uykusunda oda aydınlık olduğu için çocuk uyuyamaz. Perdeleri çekerek karanlık bir ortam oluşmasını sağlayabilirsiniz. Gece uykusunda hafif bir ışık kullanılabilir. 1 yaş uyku eğitimi için uyku ortamı çok önemlidir. Uyku eğitimi çocuğun kolay uyumasında etkilidir.

KAYNAK: UŞAK HABER