Çocuklarınızın yeteneklerini keşfedin! Bu belirtiler üstün zekanın göstergesi

Çocuklarınızın yeteneklerini keşfedin! Bu belirtiler üstün zekanın göstergesi
GİRİŞ

Çocuk yetiştirmek aileler için oldukça zorlu ve özen gerektiren bir süreçtir. Her çocuğun yetenekli olduğu alan, küçük yaşlardaki eğilimleri ile kendini belli etmeye başlar.

Çocuklarınızın yeteneklerini keşfedin! Bu belirtiler üstün zekanın göstergesi - Anne ve babalar çocuk gelişimi için büyük bir çaba ve özen göstermektedir. Çocukların küçük yaşta sergiledikleri davranışlar, ebeveynler tarafından dikkatli bir şekilde takip edilmelidir. Her çocuk gelişim sürecinde birbirinden farklı özelliklere ve yeteneklere sahiptir.

Üstün zeka ve yetenekli çocuklar, anne ve babaların dikkati yaklaşımları ve takipleri ile fark edilebileceği gibi çoğu zaman bu durum çocukların öğretmenleri tarafından fark edilebilmektedir. Üstün yeteneklere sahip ola çocuklar, yaşıtlarına göre farklı davranışları ile ön plana çıkar. Bunlar arasında üstün yetenekli çocukların yaşıtlarına göre daha erken yaşta öğrenebilme becerileri ve soyut düşünme yetileri yer almaktadır.

MANTIKLI CÜMLELER KURABİLİRLER

Anne ve babaların çocuk gelişimi sırasında, çocuklarının üstün yetenekleri sahip olup olmadığını anlayabilmeleri için dikkat edebilecekleri bazı unsurlar bulunmaktadır. Üstün zekalı çocukların çoğunda ileri düzeyde sözcük dağarcığına sahip olmaları görülmektedir. Kendi yaşıtları ‘köpek var’ segmentinde bir cümle kurabilir iken, üstün zekaya sahip olan bir çocuk örnek olarak ‘arka bahçede çiçeklerimizi koklayan kahverengi bir köpek var’ segmentinde bir cümle kurabilmektedir. Üstün zekaya sahip olan çocuklar yaşıtlarına göre olay ve nesneleri daha ayrıntılı bir şekilde inceler, gözlem ve nedenlerle ilgilenir. Buna örnek vermek gerekirse, şeffaf bantların yapımına dair bazı sorular ile yanıt elde etmeye çalışabilirler. Şeffaf bandım bir tarafının yapışkan diğer tarafının düz olmasının nedenini araştırabilir, nasıl bir makine ile bandın yapışkan yerinin makineye bulaşmadan çıkarıldığına dair ayrıntılı sorular sorabilirler.

DAHA HIZLI ODAKLANMA

Bir yaşın üzerinde üstün zekalı bir çocuk beş dakika ya da daha uzun bir sürede kendisine okunan bir masalı dikkate dağılmadan dinleyebilir. Bir yaşın üzerindeki çocuklar ise, kendisini anlatılan bir konuyu ya da okunan kitabı tümüyle anlatabilir. Ortalama yeteneklere sahip 4 yaşındaki bir çocuk anne ve yavru hayvanlarla ilgili kitapların resimlerine merakla bakar. Aynı yaşlarda üstün zekalı bir çocuk ise, anne ve yavrulardan hangilerinin birbirine daha çok benzediği konusuyla ilgilenir. Bu gibi davranışsal farklılıklar ile ebeveynler, çocuklarının üstün zekaya sahip olup olmadığını keşfedebilir.

KAYNAK: UŞAK HABER