Çiftçi Emeklilik Şartları Nelerdir?

Çiftçi Emeklilik Şartları Nelerdir?
GİRİŞ

Çiftçi emekliliği şartları Tarım Bağ-Kur için başvuru tarihine yani ilk defa prim ödemeye başlanılan tarihe göre farklılık gösterir.

Bu tarihler 08/09/1999 öncesi, 1999-2008 yılları arası ve 30/04/2008 sonrası olarak üçe ayrılır. Ayrıca emeklilik şartında cinsiyete göre yaş farklılığı bulunur. Bu farklılık ise kadınların emeklilik yaşlarının, erkeklerin emeklilik yaş sınırından daha düşük olmasıdır.

Çiftçilerin emekli olabilmesi için Bağ-Kurlarında en az 5400 gün(15 yıl) sigortalılık süresi gerekir. Kısmi emekli olabilmek için yaş şartı olarak ise kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmak gerekir.

Çiftçi Emeklilik Şartları:

  • 9000 ya da 5400 gün prim günün doldurulması
  • Başvuru yapılan tarihteki gereken şartların sağlanması
  • Başvuru yapılan tarihteki belirlenen emeklilik yaşının tamamlanması

Çiftçi Bağ-Kuru Nasıl Başlatılır?

Çiftçi Bağ-kurunu başlatmak için Ziraat odaları ya da Tarım İl Müdürlükleri ya da Tarım İlçe Müdürlükleri üzerinden gerçekleştirilir. İlgili kurumlarda başlatılan kayıtlar, Çiftçi Bağ-Kuru bir diğer adıyla Tarım Bağ-Kurunun başladığı süre olarak hesaplanır.

Tarım Bağ-Kuru Yararlanıcıları Kimlerdir?

Tarım Bağ-Kuru yararlanıcıları hizmeti kapsamında sosyal güvenceyi değerlendirilebilmeleri için şartlar aranır. Bu şartlar şu şekilde sıralanmaktadırlar:

  • Tarımsal faaliyette bulunanlar
  • Ziraat Odalarına kayıt yaptıranlar
  • 18 yaşını dolduranlar

Bu şartlar sağlandığı takdirde Bağ-Kur hizmetinden vatandaşlar yararlanabilir.

Çiftçi Bağ-Kur Prim Tutarları Nedir?

Çiftçi Bağ-Kur prim ödemeleri asgari ücret tutarının belirlenmesiyle Bağ-Kur prim tutarları da değişim gösterir. 2023 yılı en düşük Bağ-Kur primi: 3.452,76 TL iken 2023 yılı en yüksek bağkur primi: 25.895,7 TL’dir. Çiftçi Bağ-Kurundan emekli bir kişi 2023 yılında 5.500 TL alır. Ödenmiş olan prim tutarına göre emeklilik maaşı da değişim gösterir.

Çiftçi Bağ-Kur Emeklilik Maaş Tutarı Nedir?

Çifti Bağ-Kur emekli maaşı günümüze uygun olması ve yaşam standartlarının sağlanması adına enflasyon oranlarına göre değişkenlik gösterir. Tarım (Çiftçi) Bağ-Kuru emeklilik maaşında bir kişi 2023 yılında en az 5.500 TL alır. Bu tutar ödenen primlere göre değişir. Maaşlar emekli tahsis numarasının sonuna göre farklı zaman dilimlerinde yatırılır.

Çiftçi Emekliliğinde Kadınlar İçin Şartlar Nelerdir?

Çiftçi emeklilik şartları kadınlarda tarım Bağ-Kuru üzerinden emeklilik başvuruları yine başvuru tarihlerine göre değişir. Tarihler ekseninde gereken yaş şartı yerine getirildiğinde emekli olunabilir.

Bu farklılıklar şu şekildedir:

  • 09.1999 tarihi öncesinde başvuru yapanlar için yaş sınırlaması olmaksızın 7200 gün ya da 5400 gün ve 54 yaş
  • 09.1999 ve 30.04.2008 tarihleri arasında başvuru yapanların 9000 gün ve 58 yaş
  • 2008 yılı Mayıs ayı ve sonrasında başvuru yapan vatandaşlar için 5400 gün ve 61 yaş veya 9000 gün 58 yaş

Sınırlarının tamamlanmış olması halinde emekli olunabilir.

Çiftçi Emekliliğinde Erkekler İçin Şartlar Nelerdir?

Çiftçi emeklilik şartlarında erkekler, tarihe göre belirlenen yaş ve prim günlerinin tamamlanması halinde emekli olabilir. Bu şartlar sadece yaş ve prim olarak sınırlanmayarak özel durumlar halinde emekli olabilirler bunun için malulen durumlarda emeklilik yaşının sorgulanması için sosyal güvenlik kurumuna başvuru yapılması gerekir. Çiftçi emekliliğinde yaş ve prime göre erkekler için emeklilik şartları aşağıda sıralandığı gibidir:

  • 09.1999 tarihi öncesinde başvuru yapanlar için yaş sınırlaması olmaksızın 9000 gün ya da 5400 gün ve 54 yaş
  • 09.1999 ve 30.04.2008 tarihleri arasında başvuru yapanların 9000 gün ve 60 yaş
  • 2008 yılı Mayıs ayı ve sonrasında başvuru yapan vatandaşlar için 5400 gün ve 63 yaş

Sınırlarının tamamlanması şartları aranır.

Çiftçi Emekliliği için Bağ-Kur Sorgulama Nasıl Yapılır?

Emeklilik için Bağ-Kur sorgulaması, E-devlet sistemi üzerinden yapılır.

Sorgulamak için ilk olarak bir E-devlet şifresine sahip olmak gerekir. Bu şifre size en yakın olan PTT şubesinden alınabilir. Şifreyi aldıktan sonra yeni bir şifre oluşturulması gerekir. Giriş işlemlerinin tamamlanmasının ardında emeklilik için Bağ-Kur (4B) borç sorgulamasını T.C. kimlik numaraları ve size ait olan şifre ile giriş yaparak SGK başlığı altında Tarım Bağ-Kur sorgulaması ile bilgilere erişim sağlanır.

Çiftçi Emekliliği İçin Bağ-Kur Primleri Nasıl Ödenir?

Çiftçi emekliliğinde Bağ-Kur primleri, her ay düzenli veya birkaç ayın primi toplu olarak yatırılır. Prim borçlarını ödemek için Sosyal Güvenlik Kurumu ile protokolü olan bankalara TC kimlik numarası ile ödenir. Ayrıca internet bankacılığı ve SGK resmi internet sitesi üzerinden kredi kartı ile de BAĞ-KUR borcunuzu yatırabilirsiniz.

Çiftçi Bağ-Kuru Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir?

Çiftçi Bağ-Kurluların normal emeklilik, yaştan kısmi emeklilik, malulen emeklilik ve engelli emeklilik olmak üzere 4 ayrı türde emeklilik hakkı bulunur. Malulen emeklilik ve engelli emeklilik gerekliliklerinde yaş sınırlaması yer almaz. Çiftçi emeklilik kapsamında malulen emeklilik şartlarında 1800 günün tamamlanması ve %60 üzeri fiziksel kayıp/engel bulunmasıdır. Ancak bununla sınırlı değildir. Oluşan bu rahatsızlık Bağ-Kur primleri ödenmeye başlandıktan sonra meydana geldiği takdirde malulen emekli olabilmek mümkün.

Malulen emekli olmak için Bağ-Kur prim ödemeleri öncesinde %60 üzeri işgücü kaybı raporu olan vatandaşlar 3960 gün ve 15 yıllık prim süresini doldurmuş olmaları gerekir. Rahatsızlıkları dolayısıyla işgücü kaybı %50-%59 olan raporlarda 4320 gün ve 16 yıl prim süresi gerekirken %40-%49 arası rapora sahip vatandaşlar 4680 gün ve 18 yıl Bağ-Kurlu olmak şartlarıyla malulen emekli olur.

Çiftçi Bağ-Kuru Engelli Emeklilik Şartları Nelerdir?

Bağ-Kurda engelli emeklilik için %60 ve üzeri işgücü engeli, 3960 gün tamamlanmış ve 15 yıl Bağ-Kur bulunduğu takdirde engelli emeklilik kapsamında erken emeklilikten yararlanmak mümkün. İşgücü kaybında rapor oranına göre emeklilik şartları değişir ve engel oranına göre yıl ve gün sayısı ters orantı gösterir. Örneğin; %50-%59 rapor oranında 16 yıl Bağ-Kurlu olmak şartı ile 4320 günün tamamlanması gerekir. %40-%49 oranında işgücü kayıp raporu ile 18 yıl Bağ-Kurlu olmak ve 4680 günü tamamlama şartı aranır.

Çiftçi Bağ-Kuru Kısmi Emeklilik Şartları Nelerdir?

Çiftçi Bağ-Kurunda 9000 günden normal emeklilik hakkı bulunurken 5400 günden kısmi emeklilik hakkı da yer alır. Kısmi emeklilik şartları ilk pirim ödendiği tarihe göre yaştan emeklilik ile farklılık göstermesi söz konusudur. 09/1999 tarihinden önce girişi olan erkekler 5400 gün ile 54 yaşında emekli olurken kadınlar 52 yaşında kısmi emekli olmaktadır. 10/1999 ile 04/2008 tarihleri arasında ilk prim ödemesi bulunan erkeklerde 5400 gün ile 62 yaş şartı var iken kadınlarda 5400 gün 60 yaş şartı aranır. 05/2008 tarihi ve sonrasında ilk prim ödemesini yapan vatandaşlar yine 5400 gün ile erkeklerde 63 yaşını doldurmuş olma şartı aranırken kadınlarda bu yaş şartı 61 yaşın tamamlanması olarak farklılık gösterir.

Süreksiz Çiftçiler Nasıl Emekli Olabilir?

Süreksiz halde çalışan çiftçilerin tarım sigortalısı olabilmek için vatandaşlar yapmış oldukları tarımsal faaliyetlerden dolayı Ziraat odalarına kaydolarak veya isteğe bağlı sigorta primlerini ödeyerek bir sosyal güvence kapsamında emekli olabilirler. Bu bağlamda tarım sektöründeki ve devamlı bir işe sahip olmayan kişilerin sosyal güvence hakkından yararlanabilmeleri için gündelik işçiler ve mevsimlik işçilerin isteğe bağlı olarak sigorta primlerinin ödenmesi imkanı 2011 yılında 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa Ek 5. Madde kapsamında sağlanmıştır.

Sürekli çalışan olmayan kişilerin yararlanacağı bu sigortada; çiftçilik kaydı olmaması, aktif ticari vergi kaydı olmaması ve bir işte çalışmıyor olmak şartları aranır. Bu şartları sağlayan gündelik işçilerin Ek-5 tarım sigortasından yararlanması için gerekli evraklar olan Ek-5 Tarım sigorta formunun doldurulması ve il ya da ilçe tarım müdürlüğü tarafınca onaylanarak T.C. kimlik fotokopisi ile birlikte formun SGK il veya ilçe müdürlüğüne ulaştırılması ile SGK tarafından gönderilen form ile protokolün olduğu bankalara primlerinin ödenmesi mümkündür. Emeklilik şartları ise değişmemektedir.

KAYNAK: UŞAK HABER