Alzheimer’e dair yeni çalışma açıklandı! O kan grubuna sahip kişilerde büyük risk!

Alzheimer’e dair yeni çalışma açıklandı! O kan grubuna sahip kişilerde büyük risk!
GİRİŞ

Son zamanlarda artan demans hastalığı kendisini Alzheimer olarak gösteriyor. İleriki yaşlara sahip olan kişilerde sıklıkla görülen Alzheimer’a dair yeni çalışmalar yapılmaya devam ediyor.

Alzheimer’e dair yeni çalışma açıklandı! O kan grubuna sahip kişilerde büyük risk - Özellikle ileriki yaşlara sahip olan kişilerde daha sık meydana gelen Alzheimer hastalığı, kişilerin günlük aktivitelerini yerine getirememesi ve bazı işlevsel fonksiyonlarını kaybetmesine neden oluyor. Alzheimer hastalığının nedeni tam olarak bilinmese de bazı genetik faktörlerin, çevresel etmenlerin ve tercih edilen yaşam tarzını Alzheimer hastalığının meydana gelmesinde etkili oldu düşünülüyor.

Çevresel etmenler ve yaşam tarzları değiştirilerek Alzheimer hastalığının oluşma riski düşürülebilir. Ancak bunun yanı sıra, Alzheimer hastalığı riskini artıran genetik faktörler için herhangi bir önlem almak pek mümkün değildir. Son dönemlerde demans hastalığı arttı ve kendisini Alzheimer olarak göstermektedir.

KAN GRUBU RİSKİ BELİRLİYOR

Yapılan bilimsel araştırmalarda artan bunama riskini gösterebilecek kandaki bazı kırmızı işaretlerin ipucu olabileceği ortaya çıktı. Bu ipuçlarından biri, bozukluğu geliştirme riskini neredeyse iki katına çıkartan kan grubu olarak açıklandı. Neurology dergisinde yayınlanan araştırmaya göre; AB kan grubuna sahip kişilerin diğer kan gruplarına sahip kişilere göre bunamaya yol açabilecek düşünme ve hafıza sorunları geliştirme olasılığı yüzde 82 daha fazladır. Vermont Üniversitesi Tıp fakültesinden araştırma yazarı olan Mary Cushman, kan grubunun Alzheimer üzerindeki etkisine dair şu açıklamalarda bulundu; ‘’Çalışmamız kan grubunu ve bilişsel bozulma riskine bakıyor. Ancak; birkaç çalışma yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve diyabet gibi faktörlerin bilişsel bozulma ve bunama riskini artırdığını gösterdi.’’

FAKTÖR VII SUÇLU BULUNDU

Yapılan araştırmalarda potansiyel suçlu olarak ifade edilen Faktör VII, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan bir proteindir. AB kan grubuna sahip kişiler diğer kan gruplarına sahip kişilere göre daha yüksek bir ortalamada Faktör VII seviyesine sahip ve bu yüksek Faktör VII seviyeleri, yüksek demans riskiyle ilişkili. Aynı zamanda AB kan grubuna sahip olan kişilerin, mide ve pankreas kanseri riski taşıdığı da ifade edildi. Son dönemlerde artan demans hastalığı; hafıza, düşünme, kişilik ve yargıdaki değişiklikleri içeren çeşitli beyin bozuklukları için kullanılan bir terimdir. Demans hastalığı kişilerin bağımsız bir yaşam sürdürülmesini ve yaşama becerilerini tek başına gerçekleştirilmesini engeller.

KAYNAK: UŞAK HABER