Enfeksiyon Kapan Yara Nasıl Tedavi Edilir?

Enfeksiyon Kapan Yara Nasıl Tedavi Edilir?
GİRİŞ

Enfeksiyon kapan yara tedavisinde, genellikle yaranın iyileşme sürecine göre çeşitlilik gösterir. Enfeksiyon kapmış yaraya hızlıca müdahale edip tedaviye başlanması son derece önemlidir.

Enfeksiyon kapmış yara bakım ve tedavi sürecinde hassas davranılması gerekir. İlk olarak zararlı bakterileri yok etmek için antibiyotik tedavisi ile başlanır ve cerrahi müdahalelere kadar ilerleyebilir. Eğer enfeksiyon antibiyotik tedavi sonrasında da devam etmesi durumunda yaranın bakımı için en yakın sağlık kuruluşuna gitmek gerekir.

Enfeksiyonu Arttıran Sebepler Nelerdir?

Enfeksiyonu arttıran durumlar arasında en önemlisi hijyen kurallarına dikkat etmekten geçer. Cerrahi müdahale sonrası ya da ciltteki hasar görmüş yaralar uygun ve hijyenik bakım sağlanmadığı zaman yaranın enfeksiyon kapmasına neden olur. Bu yara tipleri bazı bakteri türleri için oldukça elverişli bir besiyeridir. Çünkü ihtiyaçları olan oksijeni ve besini açık yaradan kolayca temin edebilirler. Bakterilerin çoğalma hızı uygun koşullar sağlandığında inanılmaz seviyelere ulaşabilir. Hayvan ısırığı sonrasında da bakteri oluşumu ve ardından enfeksiyon kapma durumu olabilir. Bu konudaki en büyük riski kediler taşımaktadır. Kedilerin ağzında bulunan bol miktardaki bakteri florası hemen enfeksiyon kapmanıza neden olabilir. Böyle bir durumda en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz tavsiye edilir.

Enfeksiyonu Arttıran Durumlar Nelerdir?

Enfeksiyonu arttıran durumları kısaca özetlemek gerekirse;

  • Diyabet hastalarının yaralarında,
  • Hayvan ısırıklarında oluşan yaralarda,
  • Kesici ve delici alet yaralanmalarında,
  • Bir cerrahi operasyon sonrasında hastanede hijyenik olmayan ortamda bulunulmasında
  • Yaranın temiz tutulmaması gibi durumlarda enfeksiyon artışı gözlemlemlenir.

Enfeksiyon Kapmış Yara Bakımı Kimler Tarafından Yapılmalıdır?

Enfeksiyon kapmış yaraya profesyonel olarak bu durumun eğitimi almış hekim ya da yardımcı sağlık personeli ilk müdahaleyi yapmalıdır. Aksi durumlarda enfeksiyon kapan yaraya yapılan yanlış bir müdahale ile yaranın boyutuna ciddi hasarlara neden olabilir.

Enfeksiyon Kapmış Yaranın Evde Bakımı ?

Enfeksiyon kapmış yara bakımı genellikle bu işin eğitimini almış hekim ya da sağlık personeli tarafından yapılmalıdır. Fakat zorunlu hallerde ve hekimin uygun gördüğü bazı durumlarda gerekli eğitimlerin verilmesi koşuluyla hasta yakınları tarafından evde bakım sürecine başlanabilir.

Evde Yara Bakımında Oluşabilecek Belirtiler Nelerdir?

Evde yara bakımında bazı belirtiler ile karşılabilirsiniz. Bu belirtiler;

  • Yaranın olduğu bölgede kızarıklık, şişlik ya da ağrı olması
  • Yaranın olduğu bölgeden akıntı gelmesi,
  • Yaranın olduğu bölgede iltihap oluşması,

Enfeksiyon kapan yara ile vücut ateşinin yükselmesi gibi durumlardan biri ya da daha fazlası ile karşılaşmanız durumunda doktorunuza danışmanız ya da bir sağlık kuruluşuna gitmeniz tavsiye edilir.

KAYNAK: UŞAK HABER