Genler mi beslenme mi? Bebeğin yüz hatlarını belirleyen asıl şey

Genler mi beslenme mi? Bebeğin yüz hatlarını belirleyen asıl şey
GİRİŞ

Bilim insanları, hamilelikte annenin beslenmesinin bebeğin yüz hatlarını etkileyebileceğini gösteren ilginç bir araştırmaya imza attı. İlginç araştırmanın detayları haberimizde.

Bilim dünyası, annelerin hamilelik sırasında yediklerinin, bebeklerin yüz hatlarına nasıl şekil verdiğini araştırıyor.

Son çalışmalar, protein açısından zengin beslenmenin daha geniş burun ve çeneye yol açtığını gösteriyor. Bu ilginç konunun detayları haberimizde.

PROTEİN VE YÜZ HATLARI

Her insanın kendine özgü yüz hatları vardır. Bu farklılıkların nedeni, anne karnında beslenme tarafından tetiklenen genlerdir. Araştırmacılar, protein açısından zengin diyetlerin daha geniş buruna ve çeneye yol açtığını keşfettiler. Bu, kafatası şeklinden burundaki kıkırdak miktarına kadar birçok ince detayı etkileyebilir.

Hamilelik sırasında annelerin ne kadar çok protein tükettikleri, ‘mTORC1’ olarak bilinen genlerin aktifliğini etkiler. Bu genler, embriyoların kafa, yüz, çene biçiminde ince ama belli değişimlere sebep olur. Bebeğin yüz görünümüne bu şekilde “ince ayar” yapılabilir.

GENETİK FARKLILIKLAR VE ANNE DİYETİ

Bir kişinin temel yüz özellikleri büyük ölçüde ebeveynlerinden miras alınmış olsa da, kardeşler genellikle görünüş açısından büyük farklılıklar gösterir. Tek yumurta ikizleri arasında hiçbir zaman mükemmel bir eşleşme olmaz. Bu küçük farklılıkların nedeni bilim insanlarını uzun süre şaşırtmıştır. Ancak artık çocukların görünümünün kısmen annenin beslenme tarzından kaynaklandığı düşünülmektedir.

NATURE COMMUNİCATİONS’DA YAYINLANAN ÇALIŞMA

Uluslararası araştırmacılar, annelerin diyetindeki protein seviyesinin mTORC1 aktivitesini düzenlediğini ve bunun da embriyoların yüz hatlarında ince ama belirgin değişikliklere yol açtığını buldular. Bu durum, farklı yüz özelliklerinden oluşan bir “spektrum” yaratıyor.

Araştırmacılar bu fenomeni gözlemlemek için hamile balık ve fareleri farklı diyetlerle beslemişlerdir. Yüksek proteinli diyetlerin burun kıkırdağının kalınlaşmasına ve çenenin daha belirgin hale gelmesine neden olduğu gösterilmiştir. Düşük proteinli gıdalarla beslenen annelerin yüzleri daha ince ve belirgin hale gelmiştir.

KAYNAK: UŞAK HABER