Gizli tehlikeye dikkat: Vücudunuzda bu belirtiler varsa sakın ihmal etmeyin

Gizli tehlikeye dikkat: Vücudunuzda bu belirtiler varsa sakın ihmal etmeyin
GİRİŞ

Kanserin erken teşhisi, tedavinin başarısında kritik rol oynar. Gizli bir katil olarak bilinen böbrek kanseri de erken teşhis edildiğinde başarıyla tedavi edilebilir. İşte en yaygın üç belirti.

Böbrek kanseri, erkeklerde kadınlardan daha sık rastlanan ve erken teşhisin hayati önem taşıdığı bir hastalıktır. Türkiye’de her 100.000 erkekten yaklaşık 7.2’si hayatının bir döneminde bu hastalıkla karşı karşıya kalıyor.

Erken teşhis, tedavi sürecini kolaylaştırarak hastalar için umut vaat ediyor. Ancak, bu sürecin başlangıcı olan semptomların farkında olmak gerekiyor. Uzmanlar tarafından belirtilen böbrek kanserinin üç yaygın işareti şöyle:

KRİTİK BELİRTİLER

İdrarda Kan: İdrarınızda kan görülmesi, böbrek kanserinin en bilinen belirtisidir. Bu durum enfeksiyon, prostat büyümesi veya böbrek taşları gibi diğer sağlık sorunlarından da kaynaklanabilir. Ancak idrarda kan görüldüğünde mutlaka doktora başvurulmalıdır. Doktorlar, kanın sürekli olmayabileceğini ve bazen gözle görülemeyecek kadar az olabileceğini belirtiyor.

Böbrek Bölgesinde Şişlik veya Kitle: Böbrek bölgenizde hissedilen bir şişlik veya kitle, doktora görünmeniz için bir işaret olabilir. Böbrek kanserleri genellikle elle hissedilemeyecek kadar küçük olabilir, bu yüzden doktorlar ultrason taraması gibi yöntemlerle kanseri tespit edebilir.

DİĞER UYARILAR

Ağrı: Kaburgalar ile kalça arasındaki bölgede meydana gelen ağrı, böbrek kanserinin diğer bir belirtisidir. Ağrı, sırtın alt kısmına kadar yayılabilir. Bu ağrılar enfeksiyon veya böbrek taşları gibi diğer nedenlerden de kaynaklanabilir, ancak ağrı varsa doktora danışmak önemlidir.

Dr. James O’Donovan, bu belirtilerin yanı sıra kilo kaybı, yüksek ateş, aşırı terleme, yorgunluk, iştah kaybı, genel sağlık durumunun kötüleşmesi, yüksek tansiyon ve anemi gibi diğer potansiyel böbrek kanseri belirtilerine de dikkat çekiyor. Bu semptomlar farklı sağlık sorunlarına işaret edebilse de, herhangi birinde şüpheye düşüldüğünde vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini vurguluyor.

KAYNAK: UŞAK HABER