Göbek Deliği Acısı Neden Olur?

Göbek Deliği Acısı Neden Olur?
GİRİŞ

İnsanların bir çoğunda göbek deliği ağrılar ve acı hissi sürekli olarak tekrarlayabilir. Özellikle göbek çevresine dokunulduğunda ağrılar gözlemlenebilir.

Göbek deliği çevresinde oluşan ağrıların bazı nedenleri olabilir. Bu nedenlerin en başında enfeksiyon hastalıkları yer alır. Ağrı ile birlikte bulantı ve kusma sorunları da yaşanabilir.

Mide enfeksiyonları durumunda da göbek çevresinde ağrı oluşumu görülebilir.

Apandis bölgesinin iltihaplanması sonucu apandisit rahatsızlığını oluşur. Apandisit rahatsızlığı ile göbek deliği ve çevresinde ağrıların hissedilmesine neden olabilir.

Göbek deliği ağrıları bazen bilinçsizce ilaç kullanımı ile de olabilir. Öncelikle oluşan göbek deliği ağrılarının şiddeti ve ne kadar sürdüğü takip edilmelidir. Bazı ağrılar bölgesel olup kısa süre içinde ortadan kaybolabilir. Fakat ağrıların uzun sürmesi durumunda göbek deliği ağrıları için doktorlara başvurulmalıdır.

Göbek deliği ağrısına neden olabilecek pek çok hastalık var. Bu hastalıkların gösterdiği göbek deliği ağrısı yanında başka belirtiler de gösterebilir. Bu belirtiler mutlaka dikkate alınıp periyodik şiddetlerinin ne kadar sürdüğü takip edilmelidir.

Göbek Deliği Acısı Nasıl Geçer?

Göbek deliği ağrısı birçok nedenden kaynaklı olabilir. Öncelikle bu ağrının geçmesi için temelinde yatan herhangi bir hastalık olup olmadığı tespit edilmelidir. Uygulanan tedaviler genellikle ağrı kesici ilaç tedavisidir. Fakat herhangi bir enfeksiyon durumu varsa, kişilerin tedavisine antibiyotik de eklenir.

Tedavi süreci temelde yatan hastalığın şiddetine ve türüne bağlı olarak değişir. Doktorlar yaşanan bu belirtileri gözlemler neticesinde bazı testler yapar ve tedaviyi belirler ve hastalığa göre farklı ilaç tedavileri uygulanabilir.

Göbek Deliği Ağrısını Gösteren Hastalıklar Nelerdir?

Göbek deliği pek çok hastalıkların habercisi olabilir işaret. Bu belirtiler nedeniyle endişe içine girerek doktora başvurulabiliyor. Göbek deliğinin ağrıması bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Bu hastalıklar ise şu şekildedir aktarılabilir;

  • ‌İdrar yolu enfeksiyonu
  • ‌Mide enfeksiyonları
  • ‌Apandisit rahatsızlığı
  • ‌Kullanılan bazı ilaçlar

Göbek deliği ağrısı bu hastalıkların belirtisi olarak yaygın şekilde gözlemlenebilir. Özellikle idrar yolu enfeksiyonları çok ciddi bir sağlık sorunu olup kısa sürede antibiyotik ile tedavi sürecine başlanmalıdır.

Hamilelikte Göbek Deliği Neden Ağrır?

Hamilelikte göbek deliğinin ağrıma sebebi, hamilelik evresi ilerleyip rahim büyür ve karın bölgesi gerilmeye başlar. Bu gerilme durumundan kaynaklı olarak göbek deliğinde de gerilme meydana gelir. Gebeliğin 20 haftalık zaman zarfında hem rahmin baskısı hem de gerilme ile göbek deliğinde hassasiyet meydana gelebilir.

Ancak nadiren de olsa göbek fıtığı gibi hastalıkların da bu bölgede ağrıya neden olabileceği bilinmelidir. Bu nedenle, hamilelikte göbek deliğinde sancı gibi sorunlar hissedildiğinde mutlaka doktor kontrolüne gidilmesi gereklidir, böylece temelde ağrı kaynaklı sorun tespit edilebilmiş olur.

KAYNAK: UŞAK HABER