Polip Ameliyatından Kaç Gün Sonra Adet Olunur?

Polip Ameliyatından Kaç Gün Sonra Adet Olunur?
GİRİŞ

Polip ameliyatından sonra beklenen ilk adet kanaması, ameliyatın üstünden en erken 30 – 40 gün sonra gelir.

Ancak ameliyattan sonra görülen küçük çaplı lekelenmeler veya az miktarda kanama da mümkündür. Polip ameliyatından sonra adet döngüsü ilk 7 gün içerisinde görülürse, hastanın hızlı bir şekilde doktoruna başvurması gerekir.

Öte yandan polip ameliyatı adet döngüsü üzerinde etkili bir faktör de değildir. Fakat kişilerin cinsel birliktelik için en az 2 hafta beklemeleri tavsiye edilir. Çocuk isteyen çiftlerin ise ilk 2 – 3 ay korunması gerekir. Bu korumalar ve bekleme süreçleri ise bireyin sağlığını korumak adına hayli önemlidir.

Polip Ameliyatından Sonra Adet Gecikmesi Normal Mi?

Polip ameliyatından sonra regl olmak mümkündür ve bazı durumlarda gecikme yaşanabilir. Fakat bu gecikmeler uzun dönem ya da süre ile değil, genellikle 30 ya da 40 gün ile sınırlıdır. Bu rakamların dışına çıkan regl düzensizliklerinde ise hastaların, direkt olarak doktorlarına danışmaları tavsiye edilir. Kısaca; polip ameliyatından sonra adet döngüsü üzerinde bazı oynamalar görülmesi mümkündür de diyebiliriz.

Polip Ameliyatı Neden Adeti Etkiler?

Polip ameliyatının adet döngüsüne etkisi elbette direkt cerrahi işlem gerçeği ile açıklanabilir. Fakat esasen polipler, rahim iç zarında ya da ağzında oluşan küçük ve çoğu zaman iyi huylu kitlelerdir. Ayrıca menopoz öncesinde veya sonrasında poliplere rastlamak mümkünüdür.

Dolayısıyla cerrahi tedavi seçeneği ile alınan polipler, ilk etapta vücudun düzenini şaşırtabilir. Bu durum ise adet düzenliği veya gecikme olarak karşımıza çıkar. Benzer şekilde polip ameliyatından sonra ani kanama görülen hastalar da olabilir. Ki bu tip durumlarda doktorların müdahale etmesi söz konusudur.

Polip Belirtileri Nelerdir?

Polip belirtileri arasında görülen en sık belirtilerden biri, kişinin aşırı yanmaya bağlı olarak idrara çıkamamasıdır. Polip ameliyatından sonra adet döngüsü üzerinde birtakım düzensizliklerin yaşanması da yine bu belirtilerin ürünüdür. Diğer polip belirtilerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Aşırı kanama
  • Dışkıda kanama ve makat kanaması
  • Demir eksikliği
  • Karın ağrısı
  • Kabızlık veya dışkıda azalma
  • İshal

KAYNAK: UŞAK HABER