Ramazan ayında içecek seçimlerine dikkat! Meyve suyu için kritik uyarı geldi!

Ramazan ayında içecek seçimlerine dikkat! Meyve suyu için kritik uyarı geldi!
GİRİŞ

Beklenen ramazan ayı başladı. Oruç ibadetini yerine getirecek olan kişiler için ramazan ayında dikkat edilmesi gereken içeceklere dair açıklamalar yapıldı. Ramazan ayında sıklıkla tüketilen meyve sularında bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.

Ramazan ayında içecek seçimlerine dikkat! Meyve suyu için kritik uyarı geldi - Ramazan ayında iftar ve sahur vakitlerinde en çok tercih edilen ürünler arasında meyve suları yer alıyor. Uzman isimler iftar ve sahur vakitlerinde tüketilecek meyve sularının alımı sırasında bazı unsurlara dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Meyve suyu alırken dikkat edilmesi gereken unsurlar, Prof. Dr. Aziz Ekşi tarafından açıklandı. Uzman isim ambalajlı ya da hazır meyve suyu kavramının; meyve suyu, meyve nektarı, meyveli içecek ve aromalı içecek gibi dört farklı içecek türünü kapsadığını belirtti. Prof. Dr. Aziz Ekşi, bu çeşitlilik nedeni ile tüketicilerin öncelikle bunlar arasındaki farkın bilinmesi gerektiğini de ifade etti.

MEYVE SUYU DİYE FARKLI BİR İÇECEK ALABİLİRSİNİZ

Prof. Dr. Aziz Ekşi meyve suyu alımına dair açıklamalarında şu ifadelere yer verdi; ‘’Tüketici olarak öncelikle meyve suyu çeşitleri arasındaki farkı bilmeliyiz. Çünkü bunların meyve yakınlığı var. Dolayısı ile meyve suyu diye başka bir içecek satın almış olabiliriz.’’ uzman isim ilgili içeceklerin meyve oranının önemli bir yere sahip olduğunu ve ne anlama geldiğini de şu cümleleriyle ifade etti; ‘’Meyve oranı; ambalaj içindeki içeceğin ne kadarının meyveden geldiğini göstermektedir. Geri kalanı su, şeker, asit gibi maddelerden oluşmaktadır. Meyveye en yakın olanını içmek istiyorsak etikette ‘meyve suyu yüzde 100’ yazanı tercih etmeliyiz.’’

‘MEYVEYE EN YAKIN İKİNCİ SEÇENEK MEYVE NEKTARI’

Prof. Dr. Aziz Ekşi açıklamalarına şu şekilde devam etti; ‘’Meyveye ikinci en yakın olan meyve nektarıdır. Bunların meyve oranı meyve çeşidine göre, yüzde 35 ile 50 arasındadır. Üçüncü sırada meyveli içecek geliyor. Bunların meyve oranı genellikle yüzde 10’dur. Kalanı su ve şekerden oluşuyor. Son sırada ise, aromalı içecek yer alıyor. Bunların meyve oranı yüzde 0 ya da sıfıra yakındır. Genellikle şeker, su, boya ve meyvenin kokusundan oluşmaktadır. Dolayısı ile önce etiketi okumalıyız. Meyve en yakın olanı tercih etmeliyiz.’’

KAYNAK: UŞAK HABER