Aikido Nasıl Bir Spordur? Tarihçesi, Kuşakları

Aikido Nasıl Bir Spordur? Tarihçesi, Kuşakları
GİRİŞ

Aikido sporu Japonya ülkesine ait olan bir dövüş sporudur. Japon savunma ve dövüş sporu olarak bilinir.

Sadece kişinin kendisini koruması ve savunması için değil aynı zamanda kişinin ruhsal açıdan daha iyi hissetmesi için de yapılan bir spor türüdür. Aikido sporunun kendisine ait belirlenmiş bir düşünce yapısı vardır. Kişinin yaşam gücünü daha iyi geliştirmeyi benimser. Yaşam gücünü ele alan bir spor türüdür. Aikido sporunu yapan kişilere ise aikidoka adı verilir. 1930 senesinde Japonya ülkesinde Aikido sporu başlamıştır. Sporun öncülüğünü Japonya ülkesi ele alır. Japonya ülkesinde uygulanan spor daha sonra dünyaya yayılmıştır. Aikido daha çok savunmayı kapsar. Kişinin kendisini korumasına yönelik hareketleri için saldırı sporu özelliğini çok fazla taşımaz.

Aikido Sporunun Tarihçesi Nedir?

Aikido sporunun tarihçesi 1883 yılından itibaren başlamıştır. Aikido sporunun başlamasına O'Sensei Ueshiba öncülük etmiştir. O'Sensei Ueshiba kişisi Aikido sporunun tekniklerini oluşturmuştur. Aikido sporu Japonya ülkesinde tam olarak 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkmış ve uygulanmıştır. Japonya ülkesinde spor yayılmaya başladıktan sonra dünyaya yayılmaya başlamıştır. O'Sensei Ueshiba kişisi tarafından başka ülkelere Aikido sporu yayılmıştır. İlk 1951 yılında Fransa ülkesinde Aikido sporu uygulanmıştır. Daha sonra ABD ve Almanya gibi ülkerde de Aikido sporu yayılmıştır. Türkiye ülkesinde Aikido sporuna başlangıç 1970 senesinde olmuştur. 2000 senelerinde ise Türkiye ülkesinde Aikido sporu tam olarak uygulanmaya başlamıştır. Aikido sporu Japonya ülkesinde başlayarak daha sonra farklı ülkelerde ilerletmiştir.

Aikido Sporunun Teknikleri Nedir?

Aikido sporunun teknikleri ile uygulanır. Aikido sporu daha çok savunma sporu olarak bilinir. Dövüş sporu değildir. Kişinin kendisini korumasına yönelik teknikleri içerisinde barındırır. Aikido sporunda kullanılan teknikler daha çok silahsızdır. Ancak bazı durumlarda tahta kılıç, sopa ve tahta bıçak kullanılır. Tahta kılıç bokken, sopa jo ve tahta bıçak tanto olarak adlandırılır. Aikido sporu daha çok vücut hareketleriyle uygulanır. Dövüş hareketleriyle yapılan bir spor türüdür. Silahlı ve silahsız olmak üzere iki farklı şekilde uygulanır. Silahlı şekilde daha çok sopa ve tahta kılıç kullanılır. Daha çok el ve kol hareketleri ile uygulanır. Vücut hareketleriyle karşıdaki kişinin dengesinin bozulması sağlanır. Silahsız yapılan spor hareketleri daha çok el ve kol hareketlerinden oluşur.

Aikido Kıyafeti Nasıldır?

Aikido kıyafeti diğer spor türlerine göre değişiktir. Aikido sporu yapan kişilerin giyeceği spor kıyafetleri de farklıdır. Aikido kıyafeti beyaz renkten oluşur. Rahat giysiler ile yapılan spor türüdür. Savunma sporu olduğu için dar giysiler giyilmez. Erkeklerin aikido spor kıyafeti pantolon şeklindedir. Kruvaze adı verilen bir üst giyerler. Daha sonra kuşak kullanılır. Kadınlarda ise beyaz bir üst ve siyah bir alt kıyafet kullanılır. Alt kısım etekten oluşur.

KAYNAK: UŞAK HABER