Deadlift Nedir, Nasıl Yapılır?

Deadlift Nedir, Nasıl Yapılır?
GİRİŞ

Deadliftin tanımı özel bir eğilme biçimi olarak yapılabilmektedir. Deadlift ile eğilerek yerdeki belirli bir cisim kaldırılmaktadır.

Bu uygulama gerek kalça kaslarını gerek sırt kaslarını gerekse de trapezleri çalıştırmaktadır. Uygulama ile ayrıca kol, core ve bacak bölgeleri de çalışmaktadır.

Özellikle powerlifterların yaptığı bu uygulama büyük ve çoklu kasları bir arada çalıştırması ile bilinmektedir. Kasların gelişimi üzerinde etkili olan Deadlift, vücudun daha fazla enerji üretmesine yardımcı olmaktadır. Fazla enerji üretimi kasların çalıştırılmasını ve kalori yakımını kolaylaştırmaktadır. Deadlift hareketlerinin yanı sıra minvaldeki hareketler de kullanılarak fazla enerji açığa çıkarma sağlanabilmektedir.

Deadlift Uygulama Aşamaları

Deadlift aşamaları pek çok farklı versiyon ile yapılmaktadır. Bazı bireyler bar ile bazı bireyler de Dumbell ile uygulama yapabilmektedir. Temel hareketlerde 2 adet dumbell ve 1 adet bar kullanılmaktadır. Bunlara ek olarak kettlebell hareketleri de yapılabilmektedir.

Hareketleri uygular iken dumbell ya da barların ayakların önünde konumlandırılması gerekmektedir. Aksi takdirde hareket yanlış olacaktır. Konumlandırma sonrasında bacaklar kalça genişliğinde açılmalıdır. Aşağı eğilerek yapılan squat sırasında eller öndeki ağırlığa ulaşmalıdır. Hareketlerin tamamında sırtın hareketsiz kalması ve dik olması önemlidir. Hareketin sonunda dik şekilde ayağa kalkmak ve ağırlığın önde konumlandırılması gerekmektedir.

Deadlift Faydaları

Deadlift işleminin yararları şu şekildedir:

  • Deadlift insanların güçlü vücut yapısına sahip olmasını sağlamaktadır.
  • Boyun fıtığı engelleme konusunda bu egzersizler oldukça faydalıdır.
  • Uygulamalar sayesinde sakatlanmadan kaynaklı hastalıkların oluşması engellenmektedir.
  • Zayıflamaya neden olan uygulamalar kas oluşturmaktadır.
  • Vücudun tamamı aktif halde çalıştığı için her bir kasa faydalıdır.

Deadlifte Başlamak İçin En Uygun Kilo

Hareketler için en iyi kilo başlangıç aşamasında 20 kg bardır. Deadlift sırasında bu barlara ek olarak dumbeller da kullanılmalıdır. Hareket optimizasyonunu sağlamak için vücuda en uygun bar tercih edilmelidir. Bu konuda spor eğitmenlerinden yardım alınabilmektedir. Yeni başlayan insanların doğrudan 40 kg bar ile başlaması kasları biraz zorlasa da bazı insanlar için uygun olabilmektedir. Harekete yeni başlayanlar yalnızca barların ağırlığına değil aynı zamanda hareketlerin doğru yapılmasına da dikkat etmelidir.

KAYNAK: