Goblet Squat Hareketi Nedir, Nasıl Yapılır?

Goblet Squat Hareketi Nedir, Nasıl Yapılır?
GİRİŞ

Goblet squat hareketi bacak ve kalça kaslarını çalıştırır. Kadeh ve çömelme kelimelerinden birleşerek oluşmuştur. Dambıl gibi ağırlık kaldırma ekipmanıyla yapılır.

Ağırlıkla birlikte çömelme uygulanır. Bu egzersizle bacak ve kalça kasları çalışır. Normal squat egzersizinden farklıdır. Goblet squat dambıl ekipmanıyla yapılan oturup kalkma işleminin uygulanmasıdır. Normal squat egzersizi çömelme ve kalma işleminden oluşur. Herhangi bir ağırlık ekipmanına gerek yoktur. Ağırlık kaldırırken duruş pozisyonuna dikkat etmek gereklidir. Dambıl olmadan goblet squat egzersizi yapılmaz. Dambıl ekipmanı kadeh şeklinde tutulmalıdır. Doğru tutulmaması halinde egzersiz beklenilen etkiyi vermez. İstenilen etkiyi vermesi için egzersizin doğru şekilde uygulanması gereklidir.

Goblet Squat Hareketi Nasıl Yapılır?

Goblet squat hareketinin uygulanışı kolaydır. Hareketi doğru şekilde uygulamak için her adımı dikkatli şekilde yapmalısınız. Goblet squat hareketi için öncelikle dambıl ekipmanınız olması gereklidir. Goblet squat hareketinin uygulanışı:

  • Ayaklarınızı omuz mesafesi olacak kadar açın. Ardından vücudunuzu dik tutun. Omuz mesafesi genişliğinden fazla olacak şekilde ayaklarınızı açmayın.
  • Sizin ağırlığınıza uygun olan dambılı alın. Ağırlığınıza uygun olmayan dambılı almayınız.
  • Seçmiş olduğunuz dambılı çene altına getirin. Kollarınızla dambılın üst kısmını kavrayın.
  • Dambılı kavradıktan sonra nefes alın ve sonra çömelin. Çömelme işlemini yavaş şekilde yapınız.
  • Nefes verin ve ardından yavaş şekilde kalkın. Çömelme ve kalkma işlemi yavaş şekilde gerçekleştirilmelidir.

Goblet Squat Hareketinin Faydaları Nelerdir?

Goblet squat hareketinin yararları kapsamında egzersiz daha çok bacak kaslarını geliştirmektedir. Bacak ve kalça kaslarında oldukça etkili bir egzersizdir. Kişinin bacak kaslarını güçlendirir ve daha dayanıklı olmasını sağlar. Aynı zamanda bacakta bulunan yağların erimesini de sağlamaktadır. Sırt kaslarını da geliştirir. Sırt ağrıları gibi durumlarında şikayetleri azaltır. Bacak kaslarında tüm alanı çalıştırır. İç bacak, ön bacak ve arka bacak kaslarını tamamıyla çalıştırır. Aynı zamanda goblet squat bel ağrısı ve diz ağrılarını da giderir. Vücudun daha iyi bir görüntüye sahip olmasında birçok etkisi vardır. Bacak kaslarını güçlendirmenin yanı sıra yağ kaybını da sağladığı için bacaklardan kilo kaybı sağlanabilir.

Goblet Squat Hareketini Uygularken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar Nedir?

Goblet squat egzersizinde dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Egzersizin yanlış yapılması halinde vücutta hiçbir etkisi olmaz. Ancak goblet squat egzersizinin doğru bir şekilde yapılması durumunda vücutta birçok yararı gözlemlenir. Goblet squat hareketini yaparken öncelikle size uygun olan ağırlığı kullanmalısınız. Egzersiz için bahsedilen pozisyonu kullanmalısınız. Hareketi uygularken yavaş şekilde davranış göstermelisiniz. Bel kısmını egzersizi uygularken çok fazla zorlamayın. Aynı zamanda egzersizi yaparken mutlaka nefes alın ve nefes verin.

KAYNAK: UŞAK HABER