Gölge Boksu Nedir?

Gölge Boksu Nedir?
GİRİŞ

Gölge boksu nedir sorusuna yanıt olarak kişinin karşısında hayali bir rakip varmış gibi boks yaptığı spor türüdür denilebilir.

Gölge boksu bir spor türü olmak ile birlikte genellikle günümüzde egzersiz amaçlı kullanılmaktadır.

Sporcuların ısınması için ya da esneklik kazanmaları için kullandıkları gölge boksunun tarihi de yakın zamanda dayanmaktadır. Bu egzersiz türü sayesinde sporcular kendi kondisyonlarını ölçebilir, ya da yapacakları spora uygun olan kas bölgelerini kolaylık ile ısıtarak ana spor egzersizlerine geçebilirler.

Gölge Boksu Tarihçesi

Gölge boksu tarihçesi yakın zamana dayanmaktadır. Gölge boksu, boksörler tarafından bulunan ve ısınmak için kullanılan bir tür egzersizdir. Tıpkı karşısında bir rakibi varmış gibi hareket eden boksör, son derece ciddi bir şekilde hareketlerini yaparak ısınır ve antrenmana hazır hale gelir. Bu sayede hem bireysel disiplinden ödün vermez hem de son derece iyi bir şekilde antrenmana hazır hale gelerek kaslarını ısıtır. Ayrıca gölge boksunun normal boks türüne göre farklı özellikleri de bulunmaktadır ki bu özellikler sayesinde gölge boksu tam bir egzersiz türü olmayı başarmıştır.

Gölge Boksunun Normal Bokstan Farkları Nelerdir?

Gölge boksunun normal bokstan farkı genel olarak aşağıdaki gibidir:

  • Normal boks hareketleri sırasında saldırı ve savunma konumlarında el ve kollar kullanılırken, gölge boksu egzersizlerinde dizler ve ayaklar da olaya dahil edilir ve kullanılır.
  • Normal boks, üst vücuda vurmaya yönelik hareketleri içerirken gölge boksu tüm vücudu kapsadığı için tam bir kombinasyon üzerine çalışma yapılabilir.
  • Kişinin karşısında bir rakip olmadığı için gölge boksunda tüm tempo kişinin kendi belirlediği kadardır.
  • Normal boks eldiven, kask gibi çeşitli ekipmanlara ihtiyaç duyulurken gölge boksu için herhangi bir ekipman gerekmemektedir.

Gölge Boksu Nasıl Yapılır?

Gölge boksu yapmak kişilerin kendi tercihleri ile seçtikleri spora bağlıdır. Kişiler isterler ise normal boks isterlerse de tekvando gibi çeşitli uzak doğu dövüş sanatlarını kendilerine baz alabilirler. Ardından da baz alınan sporun hareketleri tıpkı karşıda gerçek bir rakip varmış gibi ciddi ve disiplinli bir şekilde yapılır. Gölge boksu yapmak için kişilerin kendilerini rahat hissettiği herhangi bir yer uygundur ve istenilen spor dalına yönelik yapılabilir.

KAYNAK: