Hamilelikte Egzersiz Nasıl Yapılmalı?

Hamilelikte Egzersiz Nasıl Yapılmalı?
GİRİŞ

Hamilelikte yapılacak egzersizler mutlaka bir doktor kontrolünden geçmelidir. Doktorlar tarafından hamilelik egzersizleri onaylandığı zaman anne adayları rahatlık ile bu egzersizleri yapabilir ve beden sağlıklarını koruyabilirler.

Anne adayı kendini fazla yormadan ve zorlamadan spor yapmaya devam edebilir. Hamilelik esnasında yapılan spor ile birlikte doğum çok daha kolay geçebilir. Bu sayede kişiler son derece acısız ve ağrısız bir doğum süreci yaşamış olurlar. Aynı zamanda hamile iken yapılan egzersizler anne karnındaki bebeğin de sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Bu egzersizler ile birlikte bebek daha sağlam bir bağışıklık sistemine sahip olur ve anne karnından çıktıktan sonra da daha sağlıklı olur.

Hamileliğin ilk 3 ayında hafif tempolu yürüyüşler yapılarak egzersizlere başlanabilir. Omurgayı güçlendirecek sırt egzersizleri de düzenli olarak yapıldığı zaman olumlu sonuçlar vermektedir. Hamilelik yogası ve pilates de ilk haftalardan itibaren önerilen egzersizler arasındadır. Haftada 3 – 5 gün arasında yapılan 30 dakikalık tempolu yürüyüşler anne adayları ve bebek için son derece olumlu sonuçlar ortaya koymaktadır.

Hamile Pilatesi

Hamile pilatesi anne adayları için en ideal egzersizlerden biridir. Hamilelik egzersizleri denildiği zaman akla ilk gelen egzersiz türü olan hamile pilatesi, son derece etkilidir. Anne adayları bu egzersizler için bir pilates uzmanına başvurabilir ve bu egzersizleri tam olarak doğru şekilde yapabilir. Bu sayede bel ve sırt ağrıları da oldukça hafifler.

Hamilelikte Yüzme

Hamilelikte yüzme de son derece fazla önerilen egzersiz türlerinden bir tanesidir. Hamileliğin 3 – 6 aylık döneminde yürüyüş ve pilates egzersizlerinin yanı sıra yüzme de anne adaylarına en çok önerilen egzersiz türüdür. Suyun kaldırma kuvvetinin de etkisi ile su içerisinde anne vücuduna daha az yük binmekte ve bu sayede yaralanma ihtimali düşmektedir. Ayrıca su içerisinde yapılan etkinliklerde vücut ısısı daha dengeli şekilde dağılmakta ve bu durum da bebeğe olumlu yönde etki etmektedir.

Hamilelikte Dans

Hamilelikte dans etmek eski dönemlerden beri uygulanan bir egzersiz türüdür. Dans etmek, hem anne adayını güçlendirirken hem de esnekliğini arttırır. Aynı zamanda en çok tercih edilen hamilelik egzersizleri arasında yer alan dans, annenin stres seviyesini de düşürür.

KAYNAK: