Kardiyo Sonrası Esneklik Nasıl Kazanılır?

Kardiyo Sonrası Esneklik Nasıl Kazanılır?
GİRİŞ

Kardiyodan sonra yapılacak esneme hareketleri ile vücudun kademeli soğutulması da sağlanır. Esneme hareketleri ile hem vücut spora hazırlanır hem de spor sonrası rahatlamayı sağlar.

Esneme hareketleri yapılmadan spora başlanır ya da spor bitirilir ise vücutta tutulmalar ve zedelenmeler meydana gelebilir. Vücudun esneklik kazanması için yapılan özel egzersiz programları da vardır. Bu programlar ile esneklik kazanılabilir ve ortalama bir yıl içerisinde kişi daha esnek bir vücuda sahip olabilir. Kardiyo sonrası yapılabilecek esneme hareketleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kurbağa esnemesi
  • Lunge
  • Sırt üstü yatarak esneme
  • Thread the needle
  • Boynun esnetilmesi
  • Belin esnetilmesi
  • Omurganın esnetilmesi
  • Kalçanın esnetilmesi

Esneklik kazanmak için odaklanabilecek bölgeler ve hareketleri oluşturur.

Esneklik Ne Kadar Sürede Kazanılır?

Esneklik kazanma için yapılan birçok yöntem ve egzersiz vardır. Egzersiz yaparken esnemeyi önemseyen kişiler farklı hareketlere yönelebilir. Yağ miktarını azaltırken kas kütlesini arttırmak ve bu süreçte esnemeye de odaklanmak önemlidir. Vücuttaki yağ miktarının azaltılmasına bağlı olarak da esneklik kazanılabilir. Günde ortalama 10 dakika yapılacak olan esneme hareketleri uzun vadede vücudun daha esnek olmasını sağlar. Vücudun esneklik kazanması kişinin daha sağlıklı ve dinç olmasını da sağlayan ana unsurları oluşturur.

Esneklik Antrenmanları Haftada Kaç Gün Yapılmalıdır?

Esneklik antrenmanlarının haftalık belirli periyotlar ile yapılması tavsiye edilir. Esneme hareketleri eğer 5 ila 10 dakika arasında yapılıyor ise her gün uygulanabilir. Uyanır uyanmaz yapılacak olan esneklik çalışmaları vücudun daha zinde olmasını sağlarken enerji dağılımını da etkiler. Esneklik antrenmanı yapan kişilerin ortalama olarak haftada üç gün çalışma yapması yeterli olacaktır.

Esnek Olmak İçin Yapılan Egzersizler Nelerdir?

Esneklik sağlayan egzersizler arasında yoga, mat pilates ve reformer pilates yer alır. Pilates esneme noktasında önemli bir egzersizdir. Genel esneme hareketleri de vücudun daha esnek ve daha rahat olmasını sağlayabilir. Ancak esneme gibi unsurlar yapılırken farklı konulara da özen göstermek gerekir. Zihinsel olarak dinç olmak da sağlıklı olmak için önemlidir. Vücudun esneklik kazanması için yapılan hareketleri kişiler kendi kapasitelerini düşünerek özelleştirebilir.

KAYNAK: