Nefes Egzersizi Nedir, Nasıl Yapılır?

Nefes Egzersizi Nedir, Nasıl Yapılır?
GİRİŞ

Nefes egzersizinin tanımı “İnsanların günün farklı saatlerinde rahatlamak ya da dinlenmek amacı ile yaptığı uygulamalardır” şeklindedir. Nefes egzersizi sırasında diyafram nefesinden yararlanılmaktadır.

Bireylerin dik konumlanması, nefesini tamamen boşalttıktan sonra burundan nefes alarak uygulamaya başlaması gerekmektedir. Bu sayede karın bölgesi şişecektir. Bölgenin arkaya doğru genişletilmesi sırasında nefes alıp verilmelidir. Nefes verilmesi sırasında balonun havası kaçmış gibi dümdüz olmak önemlidir. Nefes verişlerde dalgalanmanın olmaması vücut için yararlıdır.

Gün içerisinde yapılan bu egzersiz farklı kasları çalıştırmaktadır. Egzersizler sırasında oksijenin bol miktarda alınması beyne de yarar sağlayacaktır. Egzersizler sırasında kişinin kendini zorlamaması gerekmektedir. Aksi takdirde yanlış bir duruma sebebiyet verilebilmektedir.

Nefes Egzersizi Yararları

Egzersizin vücuda sağladığı yararlar arasında nefes alıp vermeyi doğru bir şekilde yapabilmek de yer almaktadır. Çocuklukta nefesin akciğerden alınması ile ilgili edinilen bilgiler nefes egzersizleri ile düzeltilebilmektedir. Akciğer içine alınan nefesin diyaframa yönlendirilmesi nefes egzersizinin yararları arasındadır. Alınan nefes ile göğüs kafesi şişmekte, omuzlar yukarı kalkmaktadır.

Diyafram, kaburga kemiklerinin alt kısmında kalkmaktadır. Diyaframın altında mide bulunmaktadır. Sırta kadar uzanan bu bölge doğru nefes alış sırasında şişmelidir. Bölge içerisinde alınan nefes ve akciğer nefesinin en büyük farkı uzun süre kalabilir olmasıdır. Bir pet şişeye benzetilen insan vücudu için suyun ilk olarak dip kısma dolması gerekmektedir. Suyun ağır ağır dolmasına benzer olarak nefesin de ağır ağır verilmesi vücuda yarar sağlayacaktır.

Nefes Egzersizine Uygun Adaylar

Egzersiz için uygun olan bireylerin belirli bir özelliğe sahip olmasına gerek yoktur. Nefes egzersizi farklı yaş grubundan bireylerin kendilerini zorlamadan yapabilecekleri egzersizler arasındadır. Bu egzersizler psikolojik rahatsızlıklara sahip olan kişiler için rahatlatma görevi görmektedir. Performans geliştirme sporcuları, sanatçılar ve daha pek çok insan nefes egzersizlerini hayatlarına entegre etmiştir.

Egzersiz İçin Doğru Zaman

Nefes egzersizine en uygun zaman bireylerin sakin olduğu zamandır. Nefes egzersizi gergin ve kaygılı bir ortamda yapılmamalıdır. Kaygı, bir anda yükselen bir duygu değildir. Bu nedenle artışa geçmeden önce nefes egzersizlerine başlanması gerekmektedir.

KAYNAK: