Plaj Voleybolu Nasıl Oynanır?

Plaj Voleybolu Nasıl Oynanır?
GİRİŞ

Plaj voleybolu tanımı sorusuna yanıt olarak kum bir sahanın üzerinde oynanan voleyboldur denilebilir.

Plaj voleybolu, normal voleybola göre farklı kurallara sahip olan son derece komplike bir oyundur.

Zamanla tüm dünyada yaygın hale gelen plaj voleybolu, yıllar sonra bir spor olarak kabul edilmiş ve kişilerin bu sporu profesyonelce yapmaları sağlanmıştır. Ülkelerde plaj voleybolu turnuvaları düzenlenmiş hatta ülkeler arası milli takımların yarıştığı turnuvalar da günümüzde düzenlenmektedir.

Kumun üzerinde oynana bir takım sporu olan plaj voleybolu, 2 kişilik takımlardan oluşmaktadır. Saha ölçüleri de uzunluk 16 metre, genişlik 8 metre olacak şekilde tasarlanmıştır. Her yönde en az 3 metre olacak şekilde serbest bölge vardır ve sınır çizgileri ile çizilmiştir. Sınır çizgileri 5 santimetre genişliğe sahiptir ve orta çizgi yoktur.

Plaj voleybolu sahası tam ortadan 1 metre genişliğinde 9,5 metre uzunluğunda bir file ile ortadan ikiye bölünür. File yüksekliği erkekler için 2,43 metre, kadınlar için 2,24 metredir.

Plaj Voleybolu Tarihçesi

Plaj voleybolu tarihçesi oldukça geniş bir spor dalıdır. İlk olarak Hawai Dirsekli Kano Kulübü tarafından Honolulu, Waikiki plajlarında oynandığı bilinmektedir. Plaj voleybolu dalga olmadığı için sörf yapamayan 6 tane sörfçü tarafından oynanmıştır. En ünlü ve en eski plaj voleybolu oyuncusunun adı Duke Kahanamoku’dur. Lakabı Su Adamı’dır.

1920 yılında Santa Monica, Kaliforniya’da deniz üstünde oluşturulan adacıklarda plaj voleybolu için alanlar ayrılmıştır. Plaj kulüpleri kurulmuştur. 1924 yılında da ilk organizasyon tertip edilmiştir. İlk başta 6 kişi ile oynan bu spor, 1930 yılında Pablo lakaplı Paul Johnson’ın 6 kişi bulamaması ile birlikte 4 kişi ile oynanmıştır. 1996 Olimpiyatları’nda ilk kez oynanarak olimpiyat dalı olmaya hak kazanmıştır.

Plaj Voleybolu Nasıl Oynanır?

Plaj voleybolu oynamak için ilk olarak baş hakemin düdüğü ardından servis atışı atılır. Rakip sahaya giden top tıpkı normal voleybolda olduğu gibi filenin üzerinden belirlenen alana gönderilmelidir. Takımların blok dahil olmak üzere topa dokunmak için 3 hakları vardır. Bir oyuncu topa 2 kez üst üste vuramaz.

Plaj Voleybolu Oyun Süresi

Plaj voleybolu oyun süresi 21 sayı üzerinden belirlenir. 21 sayıya ilk ulaşan takım plaj voleybolu müsabakasının galibidir.

KAYNAK: