Spor Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Spor Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?
GİRİŞ

Spor sonrası yapılması gerekenler kişinin bünyesine ve durumuna göre değişiklik gösterebilir.

Fakat yine de genel bir spor sonrası yapılacaklar listesi oluşturmak mümkündür. Bu işlemler şunlardır:

  • Sakinleşmek
  • Esnemek
  • Su İçmek
  • Besin Tüketmek

Belirtilen işlemlerin yapılması ile birlikte spordan alınan verim arttırılabilir ve bu sayede kişilerin çok daha kısa sürede daha fazla etki görmesi mümkün kılınır.

Sakinleşmek

Sakinleşmek kişilerin spor programında egzersizlerinden sonra gelen bir süreçtir. Egzersizlerin tamamlanmış olması sporun da tamamlandığı anlamına gelmemektedir. Kalp atış hızının normale dönmesi ve egzersiz sonrası kas ağrılarından ve yorgunluktan kurtulmak için vücudun sakinleşmesi ve yatışması şarttır. Birkaç dakikalığına yapılacak olan yürüyüş ya da hafif bir kardiyo vücudun normal ritmine dönmesini sağlar.

Esnemek

Esnemek antrenman sırasında gerilen kasları rahatlatmak için yapılan bir işlemdir. Bu sayede kaslar esnetilerek küçülmeleri önlenmiş olur. Aynı zamanda esneme hareketleri ile birlikte kasların daha güçlü şekilde yeniden yapılandırılması sağlanabilir. Kas ağrıları ve yorgunluk da esneme sonrası kayda değer oranda düşmektedir. Esnemek, spor sonrası yapılacaklar listesinde son derece önemli bir yere sahiptir ve mutlaka yapılması gereklidir.

Su İçmek

Su içmek tıpkı egzersiz esnasında olduğu gibi egzersiz sonrasında da yapılması gereken bir işlemdir. Vücut sadece egzersiz esnasında değil, egzersiz sonrası da su kaybetmektedir. Bu nedenle de egzersiz sonrası da su içilmelidir. Çalışırken kaybedilen suyu geri kazanmak ve dehidrasyondan korunmak için egzersiz sonrası da su içilmelidir. Egzersiz sonrası ilk 2 saat içerisinde en az 2 – 3 bardak su içilmelidir. Bu rutin kış aylarında da devam ettirilmesi gereken son derece önemli bir rutindir.

Besin Tüketmek

Besin tüketmek yüzlerce kalori yakılan bir egzersiz sonrası vücudun ihtiyaç duyduğu yakıtı geri kazanmak için olmazsa olmaz bir işlemdir. Kasların onarılması ve kişinin kaybettiği enerjiyi geri kazanması için besin tüketmesi oldukça önemlidir. Özellikle protein içerikli ve lifli besinlerin tüketilmesi ile birlikte kişilerin kaybettikleri enerjiyi geri kazanmaları mümkündür. Ayrıca kasların bir sonraki egzersiz için dinlenmiş olması besin tüketmek ile mümkündür. Spor sonrası yapılacaklar listesinde en önemli nokta besin tüketmektir.

KAYNAK: