Uzun Süre Oturarak Çalışanların Yapması Gereken Egzersizler Nelerdir?

Uzun Süre Oturarak Çalışanların Yapması Gereken Egzersizler Nelerdir?
GİRİŞ

Oturarak çalışanların yapabileceği egzersizler bulunur ve bu egzersizler genellikle ofis egzersizi, iş yeri egzersizi gibi isimler ile bilinir.

Oturarak çalışan ve günün büyük bir süresinde hareketsiz kalan kişiler isterler ise oturdukları yerden vücutlarını esnetebilir. Bu egzersizler yapılabilse de kişilerin kendi beden durumlarına göre özelleştirmeleri önemlidir.

Her hareket herkes tarafından yapılamayabilir. Hareketlerin ideal şekilde yapılamaması bir sorun teşkil etmemektedir ancak kişilerin kendilerine ve sağlık durumlarına göre hareketi düzenlemeleri önem taşır. Oturarak çalışanlar için egzersizler her ne kadar bedeni esnetmek ve rahatlatmak için yapılsa da tek başına yeterli olmadığının bilinmesi gerekir.

Oturarak Çalışanlar Nasıl Egzersizler Yapmalı?

Oturarak çalışanlar için özel egzersizler yapılırken vücudun ısıtılması gerekir. Bu hareketlere direkt başlanmamalı ve önce yavaş ve kontrollü hareketler ile vücut ısıtılmalıdır. Oturarak çalışanların yapabileceği egzersizler şunlardır:

  • Köprü
  • Yüksek plank
  • Squat
  • Tek bacaklı köprü
  • Dead bug
  • Kegel
  • Bent over

Oturarak çalışanlar için egzersizler kişilerin kendilerine göre uyarlayabilecekleri ağırlık ve metotlar ile yapılmalıdır.

Ofis Egzersizleri Nelerdir?

Ofis egzersizleri kişilerin iş yerinde rahatlıkla yapabileceği hareketlerden oluşur. Hareketlerin güvenle yapılabilmesi için kontrollü hareket etmek gerekir. Ayrıca ısınma yapılması ve egzersiz sonrası soğuma için de hareketlere yer verilmesi önem taşır. Oturarak çalışanların yapabileceği egzersizler arasında baş ve boyun bölgesini rahatlatma için esneme hareketleri yer alır. Ayrıca kişiler bacaklarını ve kollarını da kullanarak kapsamlı bir program hazırlayabilir.

Otururken Egzersiz Yapmak Sağlıklı Mı?

Oturarak egzersiz yapmak herkes tarafından tercih edilmeyebilecek bir unsurdur. Ancak sık sık oturarak çalışan kişiler sandalyede otururken bel, kol, bacak, göğüs, boyun ve baş bölgelerine yönelik hareketler yapabilir. Oturarak çalışanlar için egzersizler planlanırken genel sağlık durumlarının da göz önünde bulundurulması önemlidir. Esnedikten sonra dik oturmak, bacakların hafif açılıp kapanması ile bacak egzersizi yapmak gibi yöntemler bulunur. Belirli aralıklar ile ofis içerisinde yürümek ve bu esnada dairesel hareketler ile vücudun belirli noktalarını esnetmek mümkündür. Ters ve ani hareket yapmaktan kaçınmak oldukça önemlidir.

KAYNAK: