Yüzme Teknikleri Nelerdir?

Yüzme Teknikleri Nelerdir?
GİRİŞ

Yüzme teknikleri çeşidi kişinin durumuna göre oldukça fazla sayıdadır. Her biri farklı bir stil olarak kabul edilen yüzme teknikleri yüzücünün boy, kilo ve fiziksel durumuna göre seçilmelidir.

Genel olarak kabul gören yüzme teknikleri aşağıdaki gibidir:

  • Serbest yüzme
  • Sırt üstü yüzme
  • Kurbağalama
  • Kelebek

Belirtilen teknikler son derece sıkı çalışma isteyip, olimpik bir spor dalıdır. Yani yüzme sporu kendi içinde yüzme stillerine göre farklı kollara ayrılmıştır. Bu kolların her biri için olimpiyatlarda farklı yarışlar ve organizasyonlar düzenlenmektedir.

Yüzme stillerine göre kişinin yüzme sporundan sağladığı faydalar da değişiklik göstermektedir. Kişiler bu teknikler ile birlikte son derece hızlı ve sağlıklı bir şekilde yüzebilirler.

Serbest Yüzme Tekniği

Serbest yüzme tekniği en sık tercih edilen yüzme tekniklerinin başında gelmektedir. Ayrıca bu yüzme stili, diğer yüzme tekniklerinin de temelini oluşturmaktadır. Diğer bir adı ile Krawl olarak bilinen serbest yüzme tekniği, vücudun suya paralel olarak konumlandırılıp ileri doğru hareket ettiği bir yüzme tekniğidir. Yüzme teknikleri içerisinde en çok tercih edilen bu teknik, kolların öne, ayakların da arkaya doğru uzatılmasını gerektirir. Bu yüzme stilini kullanan kişilerin başlarını suya sokmaktan ve su altında gözlerini açmaktan çekinmemesi gereklidir. İleri doğru kulaç atılırken başın suda çıkarılması ve bir nefes alınması gereklidir. Uzun mesafe yüzücüleri tarafından tercih edilen bu stil, en çok tercih edilen ve en hızlı yüzme stili olarak kabul edilmektedir.

Sırt Üstü Yüzme Tekniği

Sırt üstü yüzme tekniğinde sırt havuz zeminine bakacak şekilde konumlandırılır. Kafa biraz daha yüksekte tutulmalı ve kollar arkaya doğru savrularak kulaç atılmalıdır. Sağ kol arkaya atılırken vücut hafif sağa yatırılmalı, aynı işlem sol kol için de yapılmalıdır. Backstroke olarak bilinen teknik, duruş bakımından kişiyi en çok geliştiren tekniktir.

Kurbağalama Yüzme Tekniği

Kurbağalama yüzme tekniği yüzme stilleri arasında en yavaş ilerlenen yüzme stilidir. Bacaklar yana doğru açılıp toplanarak bu stil gerçekleştirilir. Öğrenmesi oldukça zor olmasına rağmen en çok kas grubunu çalıştıran yüzme stili de budur.

Kelebek Yüzme Tekniği

Kelebek yüzme tekniği en çok kondisyon ve güç isteyen yüzme tekniğidir. Kollar çekme, itme ve toparlama şeklinde aynı anda omuzlardan hareket ettirilir. Yüzme teknikleri içerisinde en çok uzmanlık isteyen stildir.

KAYNAK: