5G desteği Türkiye’ye geldi! Peki, Türkiye’de bu sistem kullanılabilecek mi?

5G desteği Türkiye’ye geldi! Peki, Türkiye’de bu sistem kullanılabilecek mi?
GİRİŞ

Teknoloji devi Apple tarafından üretilen İPhone’lara 5G desteği geldi. Türkiye’deki İPhone cihazlara da verilen bu destekten nasıl yararlanılacağı ise merak konusu oldu.

5G desteği Türkiye’ye geldi! Peki, Türkiye’de bu sistem kullanılabilecek mi? - Dünya teknoloji devi olan Apple, geçtiğimiz gün IOS 16.4’ün kararlı sürümünü kullanıcılara sundu. Ülkemizde de oldukça fazla kullanıcı sayısına sahip olan Apple, İPhone kullanıcılarına güncel özelliklerini düzenli olarak sunarak, kullanıcı deneyimlerinin daha iyi bir performansa gelmesini sağlıyor.

Türkiye’deki İPhone’lara da IOS 16.4’ün kararlı sürümünün yayınlanması ile birçok yeni özellik dahil oldu. Bu özellikler arasında yeni emojiler ve mevcut uygulamalara yapılan güncellemeler yer alıyor. Aynı zamanda, 5G desteği Türkiye’deki İPhone’lara sunuldu. İPhone’lara sunulan 5G desteğinin kullanılıp kullanılamayacağı ya da kullanımı için herhangi bir ücret ödenip ödenmeyeceği ise merak konusu oldu.

TÜRKİYE’DE 5G ŞEBEKESİ YOK

Apple tarafından sunulan 5G desteği kullanıcıların kafasını karıştırdı. Haklı telefonlar 5G destek de olsa dahi Türkiye’de 5G şebekesi genel olarak bulunmuyor. Bu nedenle İPhone ya da Android işletim sistemine sahip telefonların kullanımı herhangi bir fark yaratmıyor. 5G bağlantı desteği maalesef ülkemizde kullanılamıyor. Ülkemizde hizmet veren GSM şirketleri Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone’un internet siteleri kontrol edildiğinde 5G ile ilgili herhangi bir kapsama haritası bulunmuyor. Ancak, üçüncü taraf kaynaklara göre Türkiye’nin çok küçük bir bölümünde de olsa 5G bağlantısının mevcut olduğu ifade ediliyor. İnternet servis sağlayıcılar için hız tespiti altyapısı sağlayan nperf, kendi verilerini kullanarak bir harita meydana getirmiş. İlgili haritada başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Sakarya, Antalya, Muğla, Gaziantep, Kayseri ve Trabzon’da çok küçük bir 5G kapsama haritası olduğu görülüyor. Ancak bu şehirde yaşayan kişiler de 5G desteğini kullanamıyor. Türkiye’de sadece İstanbul Havalimanı’nda 5G kullanılabilmektedir.

5G BAĞLANTISI AKTİF ETME

Türkiye’de sadece İstanbul Havalimanı’nda kullanılabilen 5G bağlantısının aktif edilmesi için tercih edilen operatöre kısa mesaj atılması ve 5G bağlantısının aktif edilmesini talep edilmesi gerekiyor. Bunun için öncelikle kullanılan sim kartların ilgili bağlantıyı destekliyor olması gerekiyor. Apple Türkiye’deki İPhone modellerinden bazılarına 5G desteğini sundu. Bu modeller arasında İPhone 12 mini, İPhone 12, İPhone 12 Pro, İPhone 12 Pro Max, İPhone 13 mini, İPhone 13, İPhone 13 Pro, İPhone 13 Pro Max, İPhone 14, İPhone 14 Plus, İPhone 14 Pro, İPhone 14 Pro Max ve İPhone SE yer alıyor.

KAYNAK: UŞAK HABER