Buzdolabı Röle Termik Arızası Nasıl Anlaşılır?

Buzdolabı Röle Termik Arızası Nasıl Anlaşılır?
GİRİŞ

Buzdolabı termik arızası günümüzde buzdolaplarında en çok karşılaşılan arızalar arasında yer almaktadır. Buzdolabı rölesi, soğutma döngüsü sırasında açılır ve kapanır, dolap içindeki ideal sıcaklığı korur.

Öte yandan aşırı yük rölesi ise buzdolabındaki kompresör devresinde kullanılan bir koruma cihazı olarak da tanımlanır.

Termik röleler genelde aşırı yükün açılmadan önce, önceden belirlenen bir süre boyunca akmasına izin verilen yerlerde kullanılmaktadır. Farklı birçok nedene bağlı olarak arızalanan bu parça buzdolabının verimli ve iyi bir performans ile çalışmasını engeller. Devreye girmemesi ve diğer birçok sorun buzdolabı röle termik arızası olduğuna işaret eder. Buna ek olarak uzman bir teknik servis tarafından incelenmesi gerekecektir.

Buzdolabı Röle Termik Nedir, Ne İşe Yarar?

Buzdolabı termik röle motorları aşırı akımdan korumak ve aşırı ısınmasını sağlama görevi üstlenir. İçinde yer alan bimetal, aşırı akımın ortaya çıktığı sıcaklık nedeni ile şekil değiştirir ve röle kontaklarının termik bir açma ve yapmasına yardımcı olmaktadır.

Aşırı yük rölesi, buzdolabında kompresör devresinde kullanılan bir koruma cihazıdır. Aşırı yük cihazı üzerinde kompresör motor sargılarına güç uygulanmaktadır. Röle, kompresör çalışma hızında oluncaya kadar devredeki başlatma sargını eklemek için kullanılmaktadır. Bu kapsamda fanlar çalışıyorsa ve kompresör başlamıyorsa ya da üniteden tık sesi geliyorsa aşırı yük rölesinin ısınma ya da ark işaretleri olup olmadığının kontrol edilmesi gerekecektir. Buzdolabı röle termik arızası durumunda en kısa sürede müdahale edilmesi gerekecektir.

Buzdolabını Röle Termik Nasıl Değiştirilir?

Buzdolabı röle termik değişimi ustalık ve deneyim gerektirmektedir. Buzdolabının aşırı yük ve röle başlatma kondansatörünü çok metrik bir şekilde test etme işlemleri için bazı adımlar izlenir. Kısaca şu adımlar izlenerek değişim yapılır:

  • Buzdolabının elektrik bağlantısı kesilir.
  • Arka panel çıkarılır.
  • İlgili parça bulunur ve çıkarılır.
  • Modern buzdolaplarında aşırı yük rölesi genelde kombine bir parça olarak doğrudan kompresörün yanına takılır.
  • Parça değişimi yapılır.

Röle termik arızasının tespit edilmesinin ardından doğru adımlar izlenerek değişimin yapılması gerekecektir. Çoğu zaman söz konusu parçanın tamiri mümkün olmayacağı için değişim yapılması gerekecektir.

Buzdolabı Röle Termik Fiyatları Ne Kadar?

Buzdolabı termik röle fiyatları buzdolabı marka ve modeline göre değişecektir. Tercih edilecek modele göre fiyatlar değişmektedir. Buzdolabı için en önemli parçalardan olan röle termik değişimi için servisler tarafından da farklı ücretler belirlenmektedir. Buzdolabı röle termik arızası tespit edildikten sonra kısa sürede değişim yapılmalıdır.

KAYNAK: UŞAK HABER