Fotoğraf Makinesini Kim İcat Etti?

Fotoğraf Makinesini Kim İcat Etti?
GİRİŞ

Fotoğraf makinesinin icadı ilk kez bilim adamı Ebu Ali El-Hasan tarafından gerçekleşmiştir. Iraklı olan Hasan bundan bin sene önce bu icadı tasarlamıştır.

İlk ortaya çıkarıldığında Türkçesi “karanlık kutu” anlamına gelen camera Obscura adı verilmiştir. İlk icat edildiğinde var olan bir görüntü bu ilkel alet ile odadaki farklı bir yüzeye yansıtılabiliyordu. Fotoğraf makinesinin icat edilişi ile ilgili farklı teorilerde yer alıyor. 1826 yılında Fransız mucit Joseph Nicephore Niepce tarafından da icat edildiği söyleniyor. İlk ortaya çıkışında kalay ile kurşunun karıştırıldığı bir levha üzerine kopyalanarak test edilmişti.

Tarihteki İlk Fotoğraf Ne Zaman Çekilmiştir?

Tarihteki ilk fotoğraf Fransız asıllı Joseph Nicephore Niepce'dir. 1814 yılında ilk fotoğraf çekilmiştir. Ardından bu resim günümüzde orijinal haliyle Paris'te yer alan Orsay müzesinde sergiye alınmıştır. İlk kalıcı fotoğrafın çekilmesi ise 1825 yıllarını bulur. Zamanla video kameraların hayatımıza dahil oluşu iki farklı mod ile kullanılabilir şekilde güncellenmiştir. Türkiye'de çekilen ilk renkli fotoğraf İstanbul şehri için denenmişti. Amerikalı bir kartpostal şirketinin aracı olduğu bu ilk renkli fotoğraf 1895 yılında servis edilmiştir.

Fotoğraf Makinesi Filmlerinin İcadı Ne Zaman Yapılmıştır?

Günümüzde sıklıkla kullanılan fotoğraf makineleri içerisindeki filmlerin icadı ise 1900'lü yıllarda Kodak şirketi tarafından ortaya çıkarılmıştı. İlk fotoğraf makinesi ise Brownie ismi ile piyasaya sürülmüş ve ilk aile fotoğrafları yine bu dönemde çekilmeye başlanmıştır. Fotoğrafların dijital ortama aktarılması ise 1902 yılını bulur. Arthur Korn adı verilen kişi tarafından bu süreç başlatılmış. Yıl 1925'i gösterirken Leica firması ilk fotoğraf makinesini piyasaya sürmüştür. Profesyonellerin kullanabileceği ilk makine ise Contax firması tarafından 1949 yılında piyasaya hakim olmuştur.

Fotoğraf Makinesinin Gelişimine Katkı Sağlayanlar Kimlerdir?

Günümüzün popüler firmaları olan Apple, Sony, Kodak ve Casio 1900'lü yılların başlangıçlarında reklamlarının çoğunu dijital fotoğraf makineleri ile yapmaya başlamıştı. Her ne kadar ilk fotoğraf makinelerini icadı 19.yüzyıla dayansa da tarihi olarak 10. yüzyıllara kadar geriye doğru gidilebilen bir süreci içerir. Ünlü İslam alimleri arasında İbn-i Haysem'in bilimsel notları arasında bu konuya değindiği de bilinir. Fotoğraf makinesinin asıl icadının gerçekleşebilmesinde onun tasarladığı gümüş nitratların büyük önemi vardır. Fotoğraf makinesini icat etmiş olmasa da Leonardo Vinci'nin çizdiği resimler ve deneylerinin bu icat sürecine katkı sağladığı da biliniyor. Görsel sanatlarda yeni bir devrime kapı açan fotoğraf makinesinin icadı yaklaşık 10 yıllık bir çalışmanın ürünü olarak ortaya konmuştur.

KAYNAK: UŞAK HABER