Katalizör Arızası Nasıl Anlaşılır?

Katalizör Arızası Nasıl Anlaşılır?
GİRİŞ

Katalizör arızası sonuçları vaktinde müdahale edilmediğinde ciddi sorunlara neden olabilir. Genelde katalizör arızasının başlıca belirtileri takip edilerek arıza tespit edilmektedir.

İşin uzmanı kişiler tarafından yapılacak çalışmalar ile kısa sürede anlaşılabilir. Özellikle katalitik konvertör içindeki petek yapının kırılması halinde motorun altından tıkır tıkır titreşimli sesler gelmektedir. Bu tür durumlarda konvertör değiştirilmesi gerekmektedir.

Katalizör arızasının ardından yaygın olarak ortaya kötü koku sorunları çıkmaktadır. Motor performansının azalması ve kötü motor devirlenmesi gibi problemler varsa katalizör arızasından şüphelenilebilir. Ayrıca yüksek egzoz emisyon değerler, fazla yakıt sarfiyatı da katalizör arızasına işaret etmektedir. Katalizör arızası ortaya çıktığında araç performansında ve yakıt tüketiminde sorun ortaya çıkar.

Katalizör Nedir?

Katalitik konvertör ya da katalizör, tüm araçlarda bulunan motor ve susturucu arasındaki önemli bir parçadır. Söz konusu parça araç çalıştıktan sonra egzozdan çıkan zehirli gazların emilmesini saplayarak havaya daha temiz duman çıkarılmasını sağlar. Otomobil marka ve modellerine göre farklı çeşitleri bulunmaktadır. Özellikle atmosfer açısından araçlarda bu parçanın mutlaka düzgün şekilde çalışması gerekecektir.

Araçlarda yakıt tüketimine bağlı olarak zehirli gazların ortaya çıkmasını engelleyen katalizör, motordan yüklü miktarda çıkan kirli gazın çıkışı sırasında daha temiz bir hale getirilerek atılmasını sağlar. Olası bir arıza da ise hem araç performansı düşer hem de çevreye oldukça büyük zarar verir. Katalizör arızası bu yönüyle ihmal edilmemesi gereken arızalar arasında yer almaktadır.

Katalizör Arızalı Olursa Ne Olur?

Katalizör arıza sesi veya diğer belirtilerin anlaşmasının ardından en kısa sürede tamir işlemlerinin başlaması gerekecektir. Aracın hareket etmesi için motorda meydana gelen yanma sonucu oluşan gazlar oldukça yüksek sıcaklıklara sahiptir. Katalitik konvertörün arızalı olması durumunda bu gazların çıkışı engellenir. Isının dışarı değil araç içine aktarılması gibi problemlere de neden olabilir. Bu durumda değişmesi ya da temizlenmesi gerekecektir. Ayrıca aracın diğer parçalarına da zarar verecek. Araç performansında ve yakıt tüketiminde de bazı kötü sonuçlara neden olabilir.

Katalizör Tamiri Mümkün Mü?

Katalizör tamiri için genelde ilgili parça sökülerek içindeki seramik plakaların kontrol edilmesi ile işleme başlanır. Söz konusu plaklar zamana bağlı olarak içinde yıpranıp çatlama ya da kırılma gibi farklı sorunlar ortaya çıkarabilir. Katalizörü sökerek içinde zarar gören plakların değişimi yapılabilmektedir. Katalizör arızası ortaya çıktığında değişim yapılabileceği gibi tamir de uygun durumlarda denenebilir. Söz konusu arızanın ihmal edilmemesi gerekmektedir.

KAYNAK: UŞAK HABER