Kayıp veya çalınmış telefondan vazgeçmeyin: Bu yöntemler hemen bulduracak

Kayıp veya çalınmış telefondan vazgeçmeyin: Bu yöntemler hemen bulduracak
GİRİŞ

Kayıp ya da çalınan telefonunuzu bulmak için bazı yöntemleri bilmeniz gerekiyor. Bu yöntemler Apple veya Samsung gibi markalara ait cihazlara göre değişiklik gösteriyor.

Kayıp veya çalınmış telefondan vazgeçmeyin: Bu yöntemler hemen bulduracak - Bilindiği üzere cep telefonları artık hayatımızın her alanında var olan ve adeta kendimize ait bir uzuvmuş gibi kullandığımız aygıtlar. Ancak bazen dikkatsizliğimizden kaynaklı olarak cep telefonları düşürebiliyor, bazen art niyetli kişilere kaptırabiliyor, bazense sadece nereye koyduğumuzu unutuyoruz. Böyle durumlar hukuk nezdine kayıp ve çalıntı olarak adlandırılıyor. Kayıp ve çalınmış olan telefonları bulmak ise, teknisyenlere ve uzmanlara göre kesinlikle mümkün.

Apple cihazları iOS işletim sistemini kullanırken; Samsung, Huawei, Oppo, Google gibi markalara ait cihazlar Android işletim sistemini kullanıyor. Her iki işletim sistemi için kayıp ve çalınmış telefonu ya da cihazı bulmak farklı yöntemleri kullanmayı zorunlu kılıyor. Bu yöntemlerle kayıp ve çalınmış telefonunuzu bulabileceğiniz gibi cihaza erişmeden cihaz içerisindeki bilgileri silmeniz de pek tabii mümkün oluyor. Peki iPhone, Samsung, Google kayıp telefon nasıl bulunur? İşte iOS ve Android işletim sistemine sahip kayıp ve çalınmış telefonu bulma yöntemleri…

2023/02/28/cep-telefonu-1.jpg

KAYIP IOS TELEFONU BULMA

IOS işletim sistemine sahip olan bir Apple telefon yani iPhone kullanıyorsanız, biraz daha şanslı olduğunuzu söyleyelim. Bunun için bir uygulama sunan iPhone, senelerdir kullanıcılarının mobil uygulamaları arasına ‘Bul’ özelliğini ekliyor. Tıpkı diğer uygulamalar gibi oldukça basit çalışan bu uygulamaya kaydedilen kullanıcıların telefon bilgileri konumuna kadar görülebiliyor. Bu uygulamaya sahip bir arkadaşınıza telefonunuzu kaydedebilir ve izin vermeniz dahilinde telefonunuz kaybolduktan sonra kolaylıkla bulabilirsiniz. Yine iCloud üzerinden de iPhone telefonunuzun yerini tespit edebilir ve nerede olduğunu görebilirisiniz.

2023/02/28/cep-telefonu-2.jpg

KAYIP ANDROİD TELEFONU BULMA

Kaybolan telefonunuz bir Android cihaz ise, yapmanız gereken işlemler biraz daha uzun olabilir. Öncelikle Android cihazları bulmak için hazırlanmış ‘Find’in internet sitesine girmeli ve Google hesabınıza giriş yapmalısınız. Ardından haritada telefonun yaklaşık konumunu görebilir ve telefonunuzun yerine ilişkin bilgi alabilirsiniz. Bu site üzerinden istem alırsanız kilitleme ve silme işlemlerini de etkinleştirebilir, telefonunuzdaki bilgileri çalınmaya karşı tek bir tıkla koruyabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken ise, ‘Ses çalma, şifre koyma veya cihazdaki tüm verileri silme’ işlemini seçmek.

2023/02/28/cep-telefonu-3.jpg

IMEI NUMARASI İLE TELEFONU BULMA

Kayıp telefonu bulmak için yapabileceğiniz tek şey bir internet sitesi kullanmak ya da bir uygulamaya sahip olmak değil. Aynı zamanda bunun için üretilmiş pek çok uygulama ve yazılım da mümkün. Ancak bu uygulama ve yazılımların tamamının gerçek olmadığını, bazılarının dolandırıcılık için hayata geçirildiğini bilmenizde fayda var. Güvendiğiniz bir uygulamadan yardım alabilir ya da 0312 294 94 94 numaralı BTK’yı arayarak telefonunuz için 15 haneli olarak üretilmiş IMEI numarasını bildirebilirsiniz. Bu IMEI numarası ile BTK aracılığıyla yapabileceğiniz ihbarı e-Devlet üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlem kayıp ve çalıntıyı bildirmek için gerekli olan işlem olduğu için mutlaka yapılması gerekiyor.

2023/06/19/cep-telefonu-3.jpg

KAPALI KAYIP TELEFONU BULMA

Baştan söylemek gerekirse, kapalı telefonu bulmak en zor iş. Çünkü telefon kapalıyken cep telefonunuz kapandığı anda baz istasyonlarıyla iletişimi kestiği için size o anki konumunu değil, son konumunu verebilir. Bu yüzden kesilen tüm GPS etkinlikleri telefonun mevcut konumunu saptamakta zorluk çıkaracak, hatta saptamaya izin vermeyecektir. Ancak telefonunuzu bulma şansınızı kaybetmek istemiyorsanız hızlı davranın ve telefonunuzun konumunu diğer tüm yöntemlerden birini kullanarak saptayın. Bu konumu ve telefonunuzun kaybolduğunu ya da çalındığını polise bildirerek, telefonunuzu bulmanız olasılık daha düşük olsa da kapalıyken de mümkün.

KAYNAK: UŞAK HABER