Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ülkeye döndü! Uzayda neler yaptı?

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ülkeye döndü! Uzayda neler yaptı?
GİRİŞ

Türkiye’nin uzay macerası başarıyla sona erdi. Alper Gezeravcı, Türkiye’nin ilk astronotu olarak 18 gün boyunca uzayda kaldı.

Gezeravcı, Axiom Mission 3 görevi kapsamında 19 Ocak’ta uzaya çıktı. Gezeravcı, geçtiğimiz hafta Dünya’ya döndü. Bugün de yurda giriş yaptı.

Alper Gezeravcı, uzayda neler yaptı? Alper Gezeravcı kimdir, nereli, kaç yaşında? Alper Gezeravcı’nın hayatı ve biyografisi haberimizde!

Alper Gezeravcı Uzayda Neler Yaptı?

Alper Gezeravcı, uzayda 18 gün kaldı. Bu süre içinde 13 önemli deney gerçekleştirdi. Deneyler, TUA ve TÜBİTAK Uzay Komisyonu tarafından belirlendi. Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) çalıştı. Gezeravcı, İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlarla birlikte görev yaptı.

Gezeravcı, uzayda kaldığı süre boyunca Türkiye’den canlı bağlantılar yaptı. Türkiye’deki öğrencilerle, bilim insanlarıyla ve basın mensuplarıyla konuştu. Uzayda yaşam, çalışma ve eğlence hakkında bilgiler verdi.

Gezeravcı, uzay yolculuğunu tamamladıktan sonra Dünya’ya başarılı bir şekilde indi. Gezeravcı, SpaceX’in Dragon kapsülüyle 47 saatlik bir yolculuk yaptı. Bu yolculuk, Axiom misyonlarının en uzun yolculuğu oldu.

Alper Gezeravcı’nın Hayatı ve Biyografisi

Alper Gezeravcı, Mersin’in Silifke ilçesinde 2 Aralık 1979 yılında dünyaya geldi. Yörük bir aileye mensup olan Gezeravcı, babasının işi nedeniyle Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yaşadı. Gezeravcı, spor yapmayı seven bir kişidir. Dalış, yelken, kamp, rafting gibi aktiviteleri sever. Dağ yürüyüşü ve ata binme konusunda da deneyimlidir.

Gezeravcı, 2001’de İstanbul Hava Harp Okulu’ndan Elektronik Mühendisi olarak mezun oldu. Sonra ABD’de Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü’nde yüksek lisans yaptı.

Gezeravcı, Türk Hava Kuvvetleri’nde 15 yıl savaş pilotu olarak görev yaptı. Daha sonra Türk Hava Yolları’nda kaptan pilot olarak çalıştı. En son Adana’daki 10’uncu Üs Komuta Birimi’nde Akademik Kanat Komutanı olarak görev yaptı.

KAYNAK: UŞAK HABER