Volant Arızası Nasıl Anlaşılır?

Volant Arızası Nasıl Anlaşılır?
GİRİŞ

Volant arızası titreme şeklinde belirtiler göstermesinin yanı sıra birçok ek belirti de ortaya çıkabilmektedir.

Motor başlarken titreme meydana gelirse ya da debriyaj bölgesinde kuvvet hissedilirse volan parçasında arıza olduğu düşünülebilir. Buna ek olarak daha birçok belirti volant arızasına işaret ediyor olabilir.

İçten yanmalı motorların en iyi şekilde çalışması için gereken önemli parçalardan biri olan volan, genel olarak 30 – 40 cm arasında boyutlara sahiptir. 4 farklı işlevsel görevi yerine getiren bu parça, marş motorunda üretilen gücün krank miline aktarılması, motor hareketinin şanzımana aktarılması, dönüş kuvvetini stabil hale getirmesi ve titreşimsiz dönüşler sağlanmasında yardımcıdır. Volant arızası ise tüm bu görevlerin aksamasına ve sürüş güvenliği ile konforunun bozulmasına neden olacaktır.

Volant Arızası Önemli Mi?

Otomatik vites volant arızası genelde dişlilerin aşınması ya da balans ayarının bozulmasından kaynaklanmaktadır. Manuel ve otomatik vitesli araçlarda bu parça bulunmaktadır. Araç rölanti devrinde çok fazla titreme sorunu ile karşılaşıyorsa volant arızasının olduğundan şüphelenilir.

Volant arızası aracın performansını ve sürüş konforunu doğrudan etkileyebilir. Bu nedenle son derece önemli bir arızadır. Bu arızanın giderilmemesi halinde ilerleyen dönemde çok daha büyük masraflar ve sorunlar ortaya çıkabilir. Volant arızası olduğunu direkt olarak tespit etmek son derece zordur. Bu nedenle birkaç belirtinin incelemesi gerekecektir.

Volant Ses Yapar Mı?

Volant arızası sesi arızanın tespit edilmesinde önemli bir paya sahiptir. Tek başına bir veya birkaç belirti doğrudan volant arızası olduğuna işaret etmez. Bu nedenle kapsamlı bir inceleme gerekecektir. Motor stop ettiğinde hala çıtırtı şeklinde ses gelmesi halinde volan parçasında arıza olduğu düşünülmektedir.

Volant arızasının başlıca belirtileri arasında şunlar ilk sırada yer almaktadır:

  • Titreme şeklinde belirti gösterebilir.
  • Motor başlarken titreme meydana gelirse ya da debriyaj bölgesinde güç hissedilirse volant parçasında arıza düşünülür.
  • Yanık kokusunun gelmesi.
  • Marş kuvvetinin azalması. Normalde tek marşta çalışan aracın birden fazla marşta çalışmaması vb.

Volant arızasının ortaya çıkması halinde birçok farklı belirti kendini gösterecektir. Bu belirtilerin doğru şekilde tespit edilerek tamir işlemlerinin yapılması gerekecektir.

Volant Dişlisi Tamir Olur Mu?

Volant dişlisi tamiri mümkün değildir. Volant temelde tamir edilebilen bir parça değildir. Eğer volant bozulmuşsa değişim yapılması gerekecektir. Baskı balta değişimi işçilik olarak fiyatı benzerlik göstermektedir. Araç marka ve modeline göre volant arızası değişimi de arızaya göre değişiklik gösterecektir.

KAYNAK: UŞAK HABER