İçli Köftenin Yanına Ne Gider?

İçli Köftenin Yanına Ne Gider?
GİRİŞ

İçli köftenin yanında daha çok onunla uyum sağlayabilecek soğuk ara öğünler ve farklı meze çeşitleri kullanılabilir.

Yiyeceği daha rahat sindirebilmek için mevsimine özgü meyve özleriyle hazırlanmış bir içecek ya da komposto tercih edilebilir. İçli köfte soğuk ya da sıcak olarak servis edilebilecek bir öğündür. Hem kişisel tercihe hem de iller arası yöre farklılığına göre daha katı gıdalar ya da daha sıvı gıdalarla beraber tüketilebiliyor. İçli köftenin yanında şehriyeli bir pirinç pilavı tercih edilebilir. Atıştırmalık bir tabak hazırlandığında yanında bir miktar patates kızartması ve garnitürler ile servis edilebilir. Klasik içli köfte tarifinde sunum şekli genellikle tabağın altına serilmiş bir marul demeti üzerinde limon ve domatesli figürlenir.

İçli Köfte Nasıl Servis Edilir?

İçli köfte yemek listelerinde ana yemek olarak tercih edilebiliyor. İçerisinde kullanılan malzemelerin ağırlığı nedeniyle yanında özel bir yiyecekle sunulmasına gerek olmuyor. Ancak içli köftenin servis ediliş şekli sarımsaklı bir yoğurt ya da salçalı bir sos ile tercih edilebiliyor. İsteğe göre birkaç biber, domates ve salatalıkla süslenerek de tüketilebiliyor.

İçli Köfte Malzemeleri Nelerdir?

İçli köfte yapmak isteyen bir kişinin tarif sırasında kullanması gereken ana malzeme bulgur ve irmiktir. Bunun dışında püf nokta olarak dış yüzeyinin çatlamaması ve piştikten sonra dahi bütünlüğünü koruması gerekir. Çiğ köfte yapmak isteyen bir kişinin iç harcı için bulundurması gereken malzemeler şunlardır:

  • 500 gram köftelik bulgur
  • Bir su bardağı irmik
  • Yarım su bardağı un
  • Bir yumurta
  • Bir yemek kaşığı domates salçası ve biber salçası
  • Tuz ve karabiber

İçli Köftenin Çatlaması Nasıl Engellenir?

İçli köfte yapmak isteyen bir kişinin çatlamasını önlemesi için püf noktası bulunur. Burada önemli olan kızgın yağa atılacak olan içli köftenin sürekli olarak karıştırılmasının engellenmesidir. Sadece kızartma aşamalarında alt üst edilmesi yeterlidir. İçli köftenin haşlanma sırasında çatlamasını engelleyebilmek için suyu içerisine bir damla limon tuzu ilave etmek yeterli olacaktır.

İçli Köfte Ne Kadar Süre Saklanır?

İçli köfte soğuk ya da sıcak olarak servis edilebilir. Buzdolabında günlerce saklanabilir. Buzluktan çıkarıldığı anda suyuna bir iki damla limon sıkarak haşlama suyu içerisine atılabilir ya da kızartılacak alana götürülür. Haşlanmış içli köftenin yanında çoban salatası farklı salata çeşitleri yazın cacık, yaz kış Rus salatası tercih edilebilir. Arap mutfağına özgü olan içli köfte ülkemizde en daha çok Doğu bölgelerinde yapılmaktadır. Özellikle Hatay, Gaziantep ve Adana illerinde profesyonel aşçılar tarafından daha çok yapılır ve tüketilmesi tercih edilir.

KAYNAK: UŞAK HABER