Taşyaran Vadisi Nerede, Nasıl Gidilir?

Taşyaran Vadisi Nerede, Nasıl Gidilir?
GİRİŞ

Taşyaran Vadisi'nin konumu Gediz Havzası içerisinde kalmaktadır. Taşyaran Vadisi Uşak ilinin İzmir karayolu ile bağlantısında yer almaktadır.

Yenişehir mevkiinde olan bu vadi eşi benzeri bulunmayan bir yapıya sahiptir. İmren Dere'sinin zaman içerisinde sert kayaçlar ile aşındırması sonucu oluşan vadi büyük fay kırıklarına sahiptir. Vadiden hem su hem de rüzgâr eksik olmamaktadır. Anadolu'nun ilginç güzellikleri arasında sayılabilecek bu vadi içinde bulunduğu coğrafyaya hayat vermektedir. Vadinin de dâhil olduğu Gediz Havzası jeolojik açıdan özel bir kanyon ortaya çıkarmıştır.

Taşyaran Vadisi Yapısı

Taşyaran Vadisi'nin oluşum şekilleri temel olarak sert kayaçları barındırmaktadır. Sert kayaçların aşınması zor olduğu için çakıl gibi sert malzemelerin aşındırmada etkisi olduğu düşünülmektedir. Taşyaran Vadisi küçük gölet ve suyun çakılları ile doludur. Şiddetli olarak gerçekleşen deprem fayları ile açılan vadinin çatlaklarına su ve çakıl taşları dolmuştur. Bu çakıllar zaman içerisinde öğütülmüş ve eşsiz şekiller ortaya çıkarmıştır.

Taşyaran Vadisi'nde görülecek kayalıklar Gnays yapısına sahiptir. Tortul ya da magmatik kayalıkların başkalaşım yaşaması metamorfik kayaçları meydana getirmektedir. Kilometrelerce deriliğe sahip olarak ortaya çıkan kayalıklar çeşitli tektonik hareketler sonucunda yüzeye kadar çıkmıştır. Bu süreç sonucunda metamorfizm oluşmuş ve gnays yapısı ortaya çıkmıştır.

Taşyaran Vadisi Gezi

Taşyaran Vadisi için gezi planı yapmak isteyen kişiler alanda seyir terasının olduğunu bilmelidir. Ayrıca Taşyaran Vadisi gözlem kulesine, piknik alanına, çay ve kahve yapılacak yerlere sahiptir. Taşyaran Vadisi'ne ulaşmak için uygun taş merdivenlerden adım adım inilmelidir. Vadide ortalama 2500 m uzunluğa sahip yürüyüş parkuru bulunmaktadır.

Uşak'a bağlı Yenişehir köyü yakınlarına sahip Taşyaran Vadisi Kula'ya da yakındır. Uşak merkez ile vadi arası uzaklık ortalama 45 kilometredir. Merkezden vadiye gerçekleşen yolculukta 1,5 km uzunlukta düzgün bir yoldan başlanarak kanyona tabelalar ile gidilmektedir.

KAYNAK: UŞAK HABER