Uşak İnay Köyü ve Kervansarayı Nerede, Nasıl Gidilir?

Uşak İnay Köyü ve Kervansarayı Nerede, Nasıl Gidilir?
GİRİŞ

İnay Köyü ve Kervansarayına ulaşım genel olarak demiryolundan sağlanmaktadır. Uşak İnay Köyü ve Kervansarayı aynı zamanda karayolu ile de bağlantıya sahiptir.

Afyon ve İzmir demiryolu ile Eşme ve Uşak karayolu İnay Köyü'nden geçmektedir. Ulaşımdaki demiryolu Fransızlar tarafından yapılmış olup 1898 yılında açılmıştır. Bölgede yer alan Eşme karayolunun açılışı ise 1979 yılına dayanmaktadır.

İnay Adı Nereden Gelmiştir?

İnay adının anlamı Roma çağından gelmektedir. Uşak İnay Köyü ve Kervansarayı adını bir arazi üzerinde kurulan Nais adlı antik kentten almıştır. Antik kentin bilimsel ve tarihi çalışmaları İnay adının geldiği yeri ve kültürü gözler önüne sermektedir. Köyün adının iki farklı yerden gelmiş olabileceği düşünülmektedir. Birincisi köyde bir mağaranın bulunduğu ve bu mağaranın kapısında bir ayın olduğudur. Mağara yerine in ve kapısındaki aydan dolayı da ay isimleri bir araya getirilmiştir. İkinci görüşte ise İnay ismi inmeden gelmektedir. Eski zamanları hatırlayan çok yaşlı insanlar köye İney ismi ile de seslenebilmektedir. Bu isim de ikinci görüşe girmektedir.

İnay Köyü Nasıl Kurulmuştur?

Uşak İnay Köyü ve Kervansarayının kurulması Selçuklular döneminde gerçekleşmiştir. 14. yüzyılda yer alan bu köy Ege'yi Anadolu'ya bağlayan bir kervan yolu üzerinde kurulmuştur. Kervanlar eski zamanlarda subaşı etrafında toplanmaktadır. Köy içerisinde Kervan Konağı adlı bir mevki de yer almaktadır. Uşak İnay Köyü ve Kervansarayı bir ara çok sık baskına uğramıştır. Bu dönemde buranın korunması amacı ile devlet yerleşim birimi kurmayı düşünmüştür. Kurulan yerleşim birimlerine aileler yerleştirilerek zaman içerisinde köy ortaya çıkarılmıştır. Çevredeki küçük yerleşim birimleri zaman içerisinde İnay Köyü'ne toplanmıştır. Bu sayede o bölgede oluşan hırsızlık gibi vakaların önüne geçilmiştir.

KAYNAK: