Erken emeklilikte EYT'den sonra şimdi de bu yöntem konuşuluyor! 2 bin 920 gün erken emeklilik mümkün!

Erken emeklilikte EYT'den sonra şimdi de bu yöntem konuşuluyor! 2 bin 920 gün erken emeklilik mümkün!
GİRİŞ

Erken emekli olmak isteyenler için 2023 yılında da kazanımlar sunulmaya devam ediyor. Bu yöntem ise çoğu kişinin gözünden kaçıyor. İşte erken emeklilikte o formül…

Erken emeklilikte EYT'den sonra şimdi de bu yöntem konuşuluyor! 2 bin 920 gün erken emeklilik mümkün! - Türkiye’de emeklilik sisteminde 2023 yılı itibariyle birçok değişikliğe gidildi. Özellikle Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yasanın yürürlüğe girmesiyle beraber birçok kişi yaş şartına bakılmadan emekli olmaya hak kazandı.

EYT’nin dışında çalışma hayatından erken emekli olmak isteyenler ise farklı yöntemleri araştırmaya devam ediyor. Erken emeklilik ve hizmet birleştireme sürecinin önemli şartları ve dikkat edilmesi gerekenler ortaya çıktı. Erken emeklilik için hizmet birleştirme formülünün önemi ise oldukça büyük.

ERKEN EMEKLİLİK FORMÜLÜ

Çalışma hayatında emeklilikle ilgili koşullar temelde üç şarta dayanıyor. Prim gün sayısı, yaş ve sigortalılık süresi bu kapsamda emeklilik için aranana en temel şartlar olarak belirlenmiştir. 9 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanlar ise daha sıkı emeklilik şartlarını karşılamak zorunda kalıyor.

Emeklilik yaşı kadınlarda 58 ve erkeklerde 60 yaş olarak görülüyor. 7000 bin 7200 prim arasında da değişiyor. Bazı kişiler ise kısmı emeklilikten yararlanabiliyor. 4500 günü olan bireylerin çalışamayacak olması durumunda emeklilik sistemi ile 4500 gün ve 25 yıl sigortalılık ile emekli olabilecek.

HİZMET BİRLEŞTİRME İLE ERKEN EMEKLİLİK MÜMKÜN MÜ?

Hizmet birleştirme yöntemleri ile emeklilik elde edilebiliyor. Askerlik ve doğum dönemleri başta olmak üzere farklı kurumlardan alınan prim günlerinin mevcut sigorta kolunda birleştirilmesi ile emeklilik tarihi öne çekilebiliyor. Son yıllarda elde ettikleri gelirlerini yüksek tutarak gelecekte alacakları maaşları artırma seçeneklerinden de yararlanmaları mümkündür.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hizmet birleştirmeye yönelik belirlenen şartların karşılanması ile erken emeklilik imkanı ortaya çıkabiliyor. Hizmet birleştirme temelde başka bir sigorta kolunda olan primlerin emekli olunacak sigorta koluyla birleştirilerek emekliliğin öne çekilmesini sağlayan bir sistem olarak öne çıkıyor. Daha önce başka iş kollarında çalışan kişilerin bu tür formüller ile emeklilik tarihini öne çekerek erken emekli olmaları mümkündür.

KAYNAK: UŞAK HABER