EYT’lilere yeni avantaj! Emlak vergi muafiyeti gündemde

EYT’lilere yeni avantaj! Emlak vergi muafiyeti gündemde
GİRİŞ

Mart ayı ile emlak vergisi araştırmaları arttı. Konut veya iş yerinden kira geliri elde edenler, beyanname vermek durumunda. Beyannameden bazı kişiler ise muaf tutuluyor.

EYT’lilere yeni avantaj! Emlak vergi muafiyeti gündemde! 2024 yılında EYT’liler için - Konut ya da iş yeri sahibi olanlar düzenli olarak emlak vergisi ödemek zorunda. Zorunlu ödenen emlak vergisinden bazı kişiler muaf tutuluyor. Mart ayının son gününe kadar konut ya da iş yeri sahibi olup bu gayrimenkullerden kira geliri elde eden kişilerin beyanname vermesi gerekiyor.

Mart ayına girilmesiyle birlikte emlak vergisi araştırmaları da arttı. 31 Mart’a kadar verilmesi gereken beyannameler için yapılan araştırmalarda beyannamelerin nereye verileceğine dair konu başlıkları yer aldı. Bu kapsamda açıklanan yeni bilgilere göre ise beyanname muafiyetinden yararlanan kişilere EYT düzenlemesi ile emekli olan vatandaşların da ekleneceği duyuruldu.

2024 YILINDA GEÇERLİ OLACAK

Düzenli olarak ödenen emlak vergilerinden bazı vatandaşlar muaf tutuluyor. 2024 yılı itibariyle muaf tutulan kişilere EYT düzenlemesi ile emekli olan kişiler de dahil edilecek. EYT ile emekli olup sadece bir evi olan vatandaşlar vergi muafiyetinden yararlanacak. 2023 yılı için geçerli olacak konut istisna tutarı ise 21 TL olacak. Konut ve işyeri kira geliri elde eden kişilerin 31 Mart’a kadar beyanname vermesi gerekiyor. Geçtiğimiz yıl elde edilen konut kira gelirlerinin 9.500 lirası gelir vergisinden istisna tutulacak. Bu tutarı geçmeyen kira gelirlerinin beyanı gerekmiyor. Ancak istisnai geçen gelirini beyan etmeyen ya da eksik bildirenin bu hakkı bulunmuyor.

BİR EVİ OLAN MUAF OLACAK

EYT düzenlemesi kapsamında emekli olup ve sadece bir evi olanlar için vergi muafiyeti önümüzdeki yıl başlayacak. Gayrimenkul sahiplerinin kira gelir, emlak, değer artış kazancı ve çevre temizlik vergisi ödemesi geçerliliği devam edecek. 2023 yılı için geçerli olacak konut istisna tutarı da 21 TL olacak. Ev sahipleri kiradan elde ettiği geliri önce beyan ediyor daha sonra da mart ve temmuz aylarında iki taksit halinde ödeyebiliyor. Bir konuta birden fazla kişinin ortak olması halinde bu konuttan elde edilen kira geliri için her bir ortak söz konusu istisnadan ayrı ayrı yararlanabiliyor.

KAYNAK: UŞAK HABER