Telefon alacaklara kötü haber! Bu düzenleme ile en ucuz telefonlara bile ciddi zam yapılıyor! Resmen yürürlüğe girdi!

Telefon alacaklara kötü haber! Bu düzenleme ile en ucuz telefonlara bile ciddi zam yapılıyor! Resmen yürürlüğe girdi!
GİRİŞ

Akıllı telefon satın almak isteyenlere bir kötü haber daha geldi. Telefon ithalatındaki yeni gözetim limiti resmen yürürlüğe girdi. Bu belgeye sahip olmayanlar yüksek vergi ödeyecekler!

Türkiye’de artan döviz kuru ve enflasyon sonrasında yaşam pahalılığı hayatın her alanında hissedilmeye başladı. Bu kapsamda özellikle teknolojik ürün fiyatlarında bir hayli artış yaşandı. Fiyatı en çok artan ürünler arasında akıllı cep telefonları ise ilk sırada yer alıyor.

Akıllı telefon ithalatındaki yeni gözetim limiti bugün itibariyle yürürlüğe resmen girdi. Resmi Gazete’de kısa süre önce yayımlanan önemli bir tebliğ, 28 Mart 2023 itibariyle yürürlüğe girmiş oldu. söz konusu tebliğ kapsamında akıllı telefonlarda adet başına birim gümrük kıymeti, 200 dolardan 350 dolara yükseltildi. Telefonlarda rekor fiyatlar görülebilir.

RESMİ GAZETE’DE RESMEN YAYIMLANDI!

Ticaret Bakanlığı tarafından İthalata Gözetim Uygulamasına İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yaklaşık 1 ay önde yayımlanan tebliğ, ilgili maddede yer alan süre sonunda 28 Mart itibariyle resmen yürürlüğe girdi.

Akıllı telefonlarla ilgili yepyeni bir dönemi başlatacak tebliğ kapsamında görülen oranlar ise dikkat çekti. Artık ithalatta gözetim belgesi almayan tüm tedarikçiler, Türkiye’ye 100 dolarlık bir telefon getirseler bile 350 dolarmış gibi gümrük işlemlerini yaptıracaklar.

UCUZ TELEFONLARA BÜYÜK ZAM GELEBİLİR!

İthalatta Gözetim Uygulamasına İlişkin Tebliğ kapsamında en ucuz akıllı telefonların fiyatlarına bile zam gelebilir. İthalattan kaynaklanacak vergi kayıplarının önlenmesi için yürürlüğe giren uygulama kapsamında, ithalatı söz konusu olan malın veya doğrudan rakip mallar üreten yerli üreticilerin korunması için, ithalat sürecine ek vergi talep ediliyor.

Yeni düzenleme ile aynı fiyata ithal edilse bile 350 dolara ithal edilmiş gibi vergilendirilecek. Bu durum ise fiyatları artırabilir. 3.837 lira vergisiz fiyata sahip bir telefon, KDV, ÖTV, TRT bandrol ücreti ve bakanlık katkı payı ile beraber 10 bin lirayı geçmesi bekleniyor. Yeni uygulama ile aynı telefon tahminen 2.850 TL zamlanmış olacak.

KAYNAK: UŞAK HABER