Maddi manevi tazminat davası nasıl açılır? Maddi manevi tazminat davası hakkında bilgiler

Maddi manevi tazminat davası nasıl açılır? Maddi manevi tazminat davası hakkında bilgiler
GİRİŞ

Maddi tazminat davası, bir kişinin malvarlığında meydana gelen zararın, hukuka aykırı bir eylem veya işlem nedeniyle giderilmesini amaçlayan bir dava türüdür.

Manevi tazminat davası ise bir kişinin yaşadığı üzüntü, acı, elem veya itibar kaybı gibi duygusal zararların giderilmesini hedefler. Maddi ve manevi tazminat davaları bir arada ya da ayrı ayrı açılabilir. Her iki tazminat türü de ticari nitelik taşımayan davalarda asliye hukuk mahkemelerinde açılabilir.

Maddi ve Manevi Tazminat Davası Hangi Nedenlerle Açılabilir?

Maddi ve manevi tazminat davası, çeşitli nedenlerle ortaya çıkan haksız fiil veya sözleşme ihlalleri sonucunda açılabilir. Bir iş kazası sonucunda, çalışanın maddi zarara uğraması durumunda maddi tazminat davası açılabilir. Aynı zamanda kazanın neden olduğu psikolojik etkiler nedeniyle manevi tazminat talep edilebilir. Trafik kazaları sonucunda maddi ve/veya manevi zararlar meydana gelir. Kazaya karışan taraf, karşı tarafın kusuruna dayanarak maddi ve manevi tazminat talep edebilir. Bir sözleşme ihlali durumunda, sözleşmeye aykırı davranan tarafın neden olduğu zararlar için maddi tazminat davası açılabilir. Ayrıca, ihlalin yol açtığı duygusal sıkıntılar nedeniyle manevi tazminat talep edilebilir. Bir suçun mağduru olan kişi, suç işleyen kişiden kaynaklanan maddi ve manevi zararlar için tazminat talep edebilir. Boşanma sürecinde, taraflar arasında maddi ve manevi zararlar meydana gelebilir. Bu durumda, boşanma davasıyla birlikte maddi ve manevi tazminat davası açılabilir. Bir eserin telif haklarına aykırı olarak kullanılması durumunda, maddi ve manevi tazminat davası açılabilir.

Maddi ve Manevi Tazminat Davası Açma Süresi ve Zamanaşımı

Maddi ve manevi tazminat davalarının açılma süresi, tazminat nedenine ve ilgili yasal düzenlemelere bağlı olarak değişir. Maddi ve manevi tazminat davalarının çoğu haksız fiillerden kaynaklanır. Haksız fiil için genel olarak dava zamanaşımı süresi, fiilin ve failin öğrenildiği tarihten itibaren 2 yıldır. Ancak, fiil ve fail daha sonra öğrenilse bile, dava zamanaşımı süresi her halükarda 10 yıldır. Boşanma davası sonucunda maddi ve manevi tazminat davası açma süresi, boşanmanın kesinleşmesinden itibaren 1 yıldır. Maddi ve manevi tazminat davası, boşanma davası ile birlikte açılabileceği gibi, boşanma davasının kesinleşmesinden sonraki 1 yıl içinde ayrı bir dava olarak da açılabilir. Sözleşme ihlali nedeniyle açılan tazminat davalarında genel olarak zamanaşımı süresi 10 yıldır. Trafik kazaları sonucunda açılan maddi ve manevi tazminat davasının zamanaşımı süresi, trafik kazasının meydana gelmesi ve fiilin işlenenin öğrenildiği tarihten itibaren 2 yıldır. Ancak, trafik kazası sonucunda ölüm veya yaralanma gerçekleşmişse, ceza hukuku dava zamanaşımı süresi daha fazla ise, tazminat davasının zamanaşımı süresi ceza hukuku dava zamanaşımı süresine göre belirlenir.

Maddi ve Manevi Tazminat Davasını Kimler Açabilir?

Tazminat davası, tazminat nedenine ve duruma bağlı olarak farklı kişiler tarafından açılabilir. Tazminat davasına sebep olan fiil veya işleme doğrudan maruz kalan kişi, maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Tazminat nedeniyle bir kişinin ölümü durumunda, ölen kişinin destekten yoksun kalan yakınları da maddi tazminat davası açabilir. Ölen kişinin eşi, çocukları, anne-babası veya ölenin kendisine destek sağladığını ispatlayabilen diğer yakınları, maddi tazminat davası açma hakkına sahiptir. Boşanma davası sürecinde, eşler maddi ve manevi tazminat davası açma hakkına sahiptir. Sözleşme ihlali nedeniyle maddi ve manevi zarara uğrayan taraf, sözleşmenin diğer tarafına karşı tazminat davası açabilir.

Maddi ve Manevi Tazminat Davası Nasıl ve Nerede Açılır?

Maddi ve manevi tazminat davası, ilgili yargı yerinde ve yetkili mahkemede açılmalıdır. Maddi ve manevi tazminat davaları, davalının ikametgahında veya tüzel kişi davalıların merkezinin bulunduğu yerdeki asliye hukuk mahkemesinde açılabilir. Sözleşme ihlali nedeniyle açılan tazminat davaları, sözleşmenin ifa edileceği yerdeki asliye hukuk mahkemesinde veya genel yetkili mahkemede açılabilir. Haksız fiil nedeniyle açılan maddi ve manevi tazminat davaları, olayın gerçekleştiği yer mahkemesinde veya zararın meydana geldiği yer mahkemesinde açılabilir. Ticari bir iş veya işlem nedeniyle açılan maddi ve manevi tazminat davaları, asliye ticaret mahkemesinde açılmalıdır.

KAYNAK: UŞAK HABER