Taahhüdü ihlal davası nasıl açılır? Taahhüdü ihlal davası hakkında bilgiler

Taahhüdü ihlal davası nasıl açılır? Taahhüdü ihlal davası hakkında bilgiler
GİRİŞ

Taahhüdü ihlal suçu ile açılan taahhüdü ihlal ceza davası, alacak verecek konusunda kişinin borcunu ödeme sözünden dönmesini konu edinir.

Taahhüdü İhlal Davası Nasıl Açılır? - Borçlu kişi, borç ilişkisini doğuran senet veya sözleşmeye uymadığı zaman taahhüdü ihlal davası açılabilir. Türk hukuk sisteminde İcra ve İflas Kanun kapsamında düzenlenen bu suç borç ödeme sözünden cayma anlamına gelir. Taahhüdü ihlal davası açma sürecinde hukuki destek almak önemlidir.

Taahhüdü İhlal Davası Nedir?

Taahhüdü ihlal suçu davası, borçlunun sözleşmeden doğan borç yükümlülüğünü yerine getirmeyip ödeme yapmaktan vazgeçmesi durumunda açılır. Taahhüt kelime anlamı bakımından bir şeyi yapmayı üstlenmek demektir. Taahhüdü ihlal etmek, yapması gereken bir eylemi yerine getirmemek olarak tanımlanır. Alacak verecek ilişkilerinde borçlu tarafından ifa edilmemiş bir borç varsa o zaman taahhüdü ihlal durumu ortaya çıkar.

Taahhüdü İhlal Davası Ne Zaman Açılır?

Taahhüdü ihlal davası zamanı hakkında detaylar İcra ve İflas Kanunu’nda yer alır. Borç ödeme sözünden kaynaklı meydana gelen suçlar kapsamında ele alınan taahhüdü ihlal suçu, icra müdürlüğüne verilen ödeme taahhütlerinin günü gününe ödenmesi için açılır. Tevzi dosyası olarak açılan bu davaya uyap eklenir. Yetkili icra mahkemelerinde görülen taahhüdü ihlal davasında profesyonel hukuki destek alınabilir.

Taahhüdü İhlal Suçunun Şartları Nelerdir?

Taahhüdü ihlal suçunun koşulları yasalara göre belirli çerçeveye alınmıştır. Kanuna göre taahhüdü ihlal suçunun gerçekleşebilmesi için öncelikle ortada bir taahhüt bulunmalıdır. Taahhüdün geçerli olabilmesi için şu şartlara dikkat edilir:

  • Borçlu kişinin borcun ifasına yeterli olacak kadar malı haczedilmiş olmalıdır.
  • Borçlu kişinin borcu taksitlendirmesiyle ödeme taahhüdünün alacaklı olan firma veya şahısların haczedilen malları satış talebinden önce yapmış olması gerekir.
  • Taksit süresi 3 ayı aşmamalıdır.
  • Taksitler borcun çeyreğinden az olmamalıdır.
  • İlk taksitin peşin olarak ödenmesi gerekir.

Taahhüdü ihlal davası İcra Mahkemeleri’ne dilekçe ile başvuru yoluyla açılır. Taahhüdü ihlal suçunu soruşturan görevli mahkeme İcra Ceza Mahkemeleridir. Taahhüdü ihlalden ceza verilebilmesi için taahhütnamenin usulüne uygun yapılmış olmasına mutlaka dikkat edilmelidir. Taahhüdü ihlal davası açma sürecinde hukuki destek alınması önemlidir.

KAYNAK: UŞAK HABER