Evde Doğal Gıda Boyası Nasıl Yapılır?

Evde Doğal Gıda Boyası Nasıl Yapılır?
GİRİŞ

Doğal gıda boyaları sağlıklı olup, piyasadaki gıda boyaları ise içeriği doğal renklendiriciler içermediği için büyük bir çoğunluk tarafından hoş karşılanmayan, hatta zararlı bulunan bir maddedir.

Yapay renklendiricilerin kullanıldığı bu boyaların sağlığa olan zararı hakkında birçok çalışma ve araştırmalar da mevcuttur.

Hem rengarenk gıda boyaları yapıp hem de doğallıktan ödün vermemek oldukça mümkün bir çalışma gerektirir. Bunun için birçok sebze ve meyveyi kullanılabilir. Meyve ve sebzelerin katı meyve sıkacağında suyunu sıkıp bir tencerede içine su eklemeden şeker yardımıyla kaynatılarak yapılır.

Evde Mor Gıda Boyası Nasıl Yapılır?

Evde mor gıda boyası yapımında kullanılan en başlıca sebze mor lahanadır. Mor lahana haşlanınca ve yumuşayınca süzgeçten geçirip suyunu süzülür. Elde eeilen lahana suyu buzlukta dondurulur. Buzlukta donduktan sonra çıkarıp buzdolabı poşeti içerisinde saklanabilir, ya da buzlukta muhafaza edip istenilen zamanda çözdürerek kullanılabilir.

Evde Kırmızı Gıda Boyası Nasıl Yapılır?

Evde kırmızı gıda boyası yapımında başlıca kullanılan sebze pancardır. Pancarlar, katı meyve sıkacağı ile suyu sıkılır,

Pancar suyu tencereye alınır ve şeker eklenip kaynatılır. Üstünde oluşacan tortuyu devamlı alınmalıdır.

Reçelden kıvamından biraz daha cıvık hale gelince süzerek kavanoza koyup buzdolabında saklanabilir.

Elde edilen pancar gıda boyası ile istediğiniz hamur işinde bir ya iki kaşık kullanılması yeterli olacaktır.

Evde Mavi Gıda Boyası Nasıl Yapılır?

Evde mavi gıda boyası yapımında mor lahana kullanılır. Lahanayı birkaç parçaya kesin, çok küçülmesin. Hepsini geniş ve derin bir tencereye alı ve üstüne 3 su bardağı su eklenir. Orta ateşte 40 dk haşlanır. Haşlanan lahanalar süzgeç yardımıyla süzülür. Lahanaları süzgeçle kaldırıp altta kalan su mor gıda boyasıdır.

Cam bir kaba huni yardımıyla aktarılır.

Mavi renk için; Süzülen lahanaları tekrar aynı tencereye alıp ve bu sefer 2 su bardağı su eklenesi gereklidir.

Yine orta ateşte 12 - 13 dakika kadar haşlanıp ve tekrar aynı şekilde süzülür. Lahanaları ayırıp çıkan suyu tekrar tencereye boşaltıp ve kısık ateşte ocağa alınır. İçine yavaşça kabartma tozu ekleyip bir yandan karıştırılır.

Koyu bir mavi istendiğinde yarım paket, turkuaz mavi istendiğinde ise 1 paket kabartma tozu eklenir.

Birkaç dakika daha pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırıp ocaktan alınır. Kavonozlayıp alabilirsiniz.

Gıda Boyaları Nasıl Kullanılır?

Gıda boyalarını kullanım aşamasında, kırmızı doğal gıda boyası; hamur işlerinde, kurabiye ve keklerde pembe renk vermek için kullanılır. Rengin tonunu eklenen gıda boyasının miktarı ile ayarlamak mümkün.

Mavi krema elde etmek isterseniz, vanilyalı krema veya en sevdiğiniz beyaz kremayı yapın. Birkaç damla gıda boyası eklenip karıştırılarak mavi bir krema elde edilmiş olur..

KAYNAK: UŞAK HABER