İpek Eşarp Nasıl Temizlenir?

İpek Eşarp Nasıl Temizlenir?
GİRİŞ

İpek eşarp temizliği özenli ve dikkatli olunması gereken özel bir kumaştır.

İpek eşarplar yıkanırken dikkat edilmesi gereken başlıca püf noktaları şu şekilde aktarılabilir:

İpek eşarp ve şalların temizliğinde en etkili ve zarar verme riski düşük olan yöntem kuru temizlemedir. Ancak yüksek maliyetlerinden dolayı bu yöntem sık tercih edilmiyor. Kuru temizlemeden hemen sonra en etkili yöntem olan elde yıkamada, şu noktalara dikkat edilmelidir:

Çitileme, ovalama ve sıkma gibi fiziksel yıpranmaya sebep olabilecek hareketlerden kaçınılmalı, eşarp olabildiğince narin biçimde yıkanmalıdır.

  • Eşarbın etiketinde bulunan talimatlara mutlaka uyulmalıdır,
  • Yıkama işlemi temiz ve renk vermeyen büyük bir kapta yapılmalıdır,
  • Eşarbın üzerine doğrudan şampuan dökülmemeli, yalnızca şampuan eklenmiş suya batırılıp çıkarılmalıdır.
  • Bu işlemlerin 5 dakika yapılması, eşarbın temizlenmesi için yeterli olacaktır.
  • Su sıcaklığının belirlenmesi etkeni ise önemli bir husustur. İpek eşarp temizliğinde kullanılması gereken ideal sıcaklık 30 erece ve altındaki değerlerde mümkündür.
  • Yıkama suyunun mutlaka kireçli olmaması gereklidir.

İpek Eşarp Nasıl Saklanır?

İpek eşarpların saklama yöntemi oldukça koruma odaklı olmasına dikkat edilmeli. Öncelikle ipek şallar ve ipek eşarpları kesinlikle aynı yerde saklanmaması gereklidir. Eğer üst üste katlayıp koyulursa muhakkak ipek şal ve ipek eşarpları farklı katlanmalıdır. İpek eşarplar daha kaygan olduğundan, şallarınızın katı üst üste katlama ile bozulabilir. Ayrıca ipek eşarplarını katlarken çok fazla kat izi yapmamaya özen gösterilmeli. Bununla birlikte özel ipek şal askıları satılmakta olup onlardan temin edilmelidir. Hatta mevcut olan pantolon askıları bile şalları katlamaya kolaylık sağlayacaktır.

İpek Eşarp Çamaşır Makinesine Atılır Mı?

İpek eşarbın makine ile yıkanmaması gerekliliği tam olarak, fiziksel bozuluma fazlasıyla yatkın olduğu içindir. İpek eşarp kesinlikle kuru temizleme ile temizlenmelidir. Eğer ipek eşarp çamaşır makinesinde yıkanmak için uygunsa, ekstra koruma sağlamak maksadıyla ipek eşarbı bir yastık kılıfı içinde yıkamak denenebilir.

İpek eşarp; soğuk su ve özel ipek şampuanı ile diğer çamaşırlardan ayrı olarak elde yıkanır. Asla çitilenmez, uzun süre suda tutulmaz ve asla sıkılmaz. Ev içinde bir havlu üzerine serilerek ( yatay bir şekilde ) kurutulur.

  • İpek eşarp yıkama sonrası direkt güneş ışığında bırakılmaz.
  • İpek eşarp temizliğinde sıradan deterjan veya beyazlatıcı temizlik maddesi de kullanılamaz.

Renkleri Solan İpek Eşarp Nasıl Canlanır?

Renkleri solan ipek eşarpları canlandırmak için sirke yöntemi ile canlandırmak mümkün. Sirke, renklerin “dengelenmesine” yardımcı olur ve ipek eşarplarda renk solmasına katkıda bulunan deterjan kalıntısının birikmesini önler. Önden doldurmalı bir makine varsa yumuşatıcı gözüne dökülebilir. Çamaşır makinesi üstten doldurulan türden ise sirke tamburadan dökülebilir.

KAYNAK: UŞAK HABER