Emeklilerin kafası karıştı! E-Devlet’te yanlışlık var mı?

Emeklilerin kafası karıştı! E-Devlet’te yanlışlık var mı?
GİRİŞ

E-Devlet’ten emekli maaşını öğrenmek isteyen vatandaşlar gördükleri rakamlarla şaşırdılar. Emekli zammı ile alakalı önemli bir iddiada söz konusu. SGK’dan açıklama bekleniyor.

Emekli maaşlarına yüzde 49,25 zam getiren yasa geçtiğimiz günlerde yürürlüğe girdi. Bu yasa ile en düşük emekli maaşı 10 bin TL’ye yükseldi. SSK ve Bağ-Kur emeklileri de yüzde 11,68’lik artıştan yararlandı.

Maaş farkları emeklilerin hesaplarına yatırıldı. Ancak e-Devlet’te maaş bilgileri güncellenmedi. Bu durum emekliler arasında endişeye neden oldu. SGK’nın konu ile alakalı açıklama yapması bekleniyor.

MAAŞ ARTIŞI SEYYANEN Mİ OLDU?

Emeklilerin maaşlarına yapılan zammın seyyanen mi yoksa kök maaşa mı yansıtıldığı merak ediliyor. Ekonomi Gazetesi’nin haberine göre, yasa ile gelen zam seyyanen yapıldı. Yani emeklilerin kök maaşları değişmedi. Bu da ileride yapılacak zamlarda 10 bin TL’nin değil, kök maaşın esas alınacağı anlamına geliyor.

Örneğin, kök maaşı 7000 TL olan bir emekli, ocak ayında 10 bin TL aldı. Haziran ayında enflasyon yüzde 43’ten düşük çıkarsa, ki tahminler yüzde 23-26 arasında, temmuz ayında da 10 bin TL alacak. Yani maaşında bir artış olmayacak.

E-DEVLET’TEKİ HATA DÜZELTİLECEK Mİ?

Emekliler, hesaplarına yatan maaş farklarını görürken, e-Devlet’te maaş bilgilerinin güncellenmediğini fark etti. E-Devlet’te maaşları yüzde 37,57 oranında artmış gözüküyor. Bu da temmuz ayındaki enflasyon farkının bu maaş üzerinden hesaplanacağı korkusunu doğuruyor.

E-Devle’te görülen bu durum sosyal medyada da anında gündem oldu. Emekliler, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan bir açıklama bekliyor. Alınan bilgilere göre, yaşanan bu durum geçici bir hatadan kaynaklanıyor ve e-Devlet’teki maaş bilgileri önümüzdeki günlerde düzeltilecek. Vatandaşların ilerleyen günlerde rakamları yeniden kontrol etmesi tavsiye edildi.

KAYNAK: UŞAK HABER