Tarım Bakanlığından duyuru: Tapu sahiplerine 15 günlük süre

Tarım Bakanlığından duyuru: Tapu sahiplerine 15 günlük süre
GİRİŞ

Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçilerin kayıt altına alınması için yeni bir sistem başlattı. Tapu sahipleri, 15 gün içinde belirli bir belgeyi almazlarsa, arazileri kayıt dışı kalacak.

Bakanlık, çiftçilerin tarımsal faaliyetlerini izlemek için Çiftçi Kayıt Sistemi’ni (ÇKS) oluşturdu. Bu sistem, çiftçilerin ÇKS’ye kaydolmalarını, arazilerinin uydu görüntüleriyle veya tespit komisyonlarıyla belirlenmesini, denetimlerin yapılmasını ve sistemin güncellenmesini içeriyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ÇKS ile alakalı yeni bir sistem açıklandı. Bakanlık tarafından hazırlanan Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği'nde bazı değişiklikler yapıldı. Değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlanır yayımlanmaz yürürlüğe girdi. İşte yeni düzenleme ile alakalı bilinmesi gerekenler.

BAKANLIK 15 GÜN SÜRE TANIDI

Bakanlık, çiftçilerin yeni sisteme uyum sağlamaları için 15 günlük süre tanıdı. Bu süre içinde, tapu sahiplerinin gerekli belgeleri almaları ve ÇKS’ye kaydolmaları gerekiyor. Aksi takdirde, arazileri kayıt dışı kalacak ve desteklerden yararlanamayacak.

ÇKS’ye kaydolmak için, çiftçilerin tapu belgesi, kira sözleşmesi veya taahhütname gibi belgeleri sunmaları gerekiyor. Ayrıca, tapu sicilinde kayıtlı malik ölmüşse, mirasçılık belgesi de isteniyor.

İTİRAZ HAKKI NASIL KULLANILACAK?

Bakanlık, ÇKS’ye kaydolan arazileri, üretim yılının mart ayında il ve ilçe müdürlükleri ile muhtarlıklarda askıya çıkaracak. Bu arazilere, hissedarlar, mirasçılar veya diğer ilgililer 15 gün içinde itiraz edebilecek.

İtiraz edilen arazilerin kayıtları, itiraz edilen hisse oranlarına göre sonlandırılacak veya sona erdirilecek. İtiraz süresi geçtikten sonra, yapılan itirazlar dikkate alınmayacak.

İtiraz için mirasçılık belgesinin alınması gereklidir ve ibraz edilmesi için bir son tarih vardır. Miras hakkının tescil edilmediği araziler, sahibinin ölümü halinde tapu siciline kaydedildiği şekliyle devredilmemiş araziler olarak kabul edilecektir. Mirasçıların devredilmemiş araziler için sunulan taahhütname başvurularına itiraz etmeleri durumunda mirasçılık belgesi istenecektir.

KAYNAK: UŞAK HABER